1. Met wat moet ik in orde zijn om te kunnen starten als nagelstyliste?
Met wat moet ik in orde zijn om mijn eigen bedrijf op te starten? Dit is een vraag die velen zich stellen bij het opstarten. Er zijn een tal van zaken die je moet regelen en papierwerk dat je moet voltooien wanneer je jouw eigen zaak wenst op te starten. Dit proces kan heel complex zijn en voor sommigen zelfs een hele uitdaging! Onderstaand vind je belangrijke zaken terug die je zeker in orde moet maken bij het starten van jouw nagelstudio.
1.1 Businessplan / financieel plan
Bij het opstarten en laten groeien van je eigen zaak is het belangrijk om een ondernemingsplan of businessplan op te stellen. Hoewel dit niet altijd verplicht is, kan het waardevol zijn. Het biedt inzicht in de huidige status van je bedrijf en legt de basis voor volgende stappen in jouw groeiproces.
Een ondernemingsplan/businessplan beschrijft jouw activiteit en jouw positie ten opzichte van concurrentie. Het is belangrijk dat je antwoord zoekt op vragen zoals:
- Hoe kom ik aan mijn klanten?
- Waar zal ik mijn activiteit uitvoeren?
- Welke diensten ga ik aanbieden?
- Wat zijn mijn langetermijndoelen?
- Is er vraag naar mijn diensten op de markt?
- ….
Indien je een lening wenst aan te gaan is het belangrijk om een financieel plan uit te werken. Een financieel plan laat je in cijfers zien dat jouw plan kans van slagen heeft. Met een financieel plan moet je antwoord gaan zoeken op vragen zoals:
- Welke kosten en opbrengsten verwacht je?
- Welke investeringen moet je doen?
- Hoeveel geld heb je nodig om je plan te realiseren?
- Zijn jouw plannen financieel haalbaar en zal het jouw zaak doen opbrengen?
1.2 Administratieve verplichtingen
Er zijn verschillende administratieve verplichtingen die moeten worden nageleefd bij het opstarten van een eigen zaak. Zoals het verkrijgen van een ondernemingsnummer, BTW nummer,.... Hieronder vind je informatie over hoe je dit aanpakt en welke stappen belangrijk zijn.
1.2.1 Ondernemingsnummer
Een ondernemingsnummer is vergelijkbaar met een uniek rijksregisternummer dat je krijgt. Dit nummer wordt geregistreerd in de KBO (kruispuntbank van ondernemingen) samen met alle andere gegevens van je zaak. De KBO is een database die alle gegevens over ondernemingen en hun vestigingseenheden verzamelt die door de overheid wordt beheerd. Het hebben van een ondernemingsnummer is wettelijk verplicht voor zowel eenmanszaken als voor vennootschapsvormen.
Om een ondernemingsnummer te verkrijgen, kan je contact opnemen met een door jou gekozen ondernemingsloket.
1.2.2 BTW-nummer aanvragen
Een BTW-nummer staat voor belasting op toegevoegde waarde, het is een belasting die op verschillende stappen van productie en dienstverlening wordt toegepast. Dit nummer is het identificatienummer van jouw bedrijf bij de belastingdienst.
Het BTW nummer is verbonden aan je ondernemingsnummer. Om een BTW nummer aan te vragen moet je eerst en vooral ingeschreven worden bij de KBO, want je ondernemingsnummer vormt de basis voor je BTW-nummer.
Je kan meer uitleg terugvinden over het BTW-nummer via elk ondernemingsloket. Deze loketten kunnen je meer informatie geven en begeleiden je bij het verkrijgen van een BTW-nummer voor jouw bedrijf.
1.2.3 Sociaal statuut
Als je als zelfstandige wilt starten is het belangrijk om jouw sociaal statuut te kiezen. Overweeg je om als zelfstandige in hoofdberoep, bijberoep, of ben je van plan om mee te werken in de zaak van je partner?
Het kiezen van een sociaal statuut brengt verschillende verplichtingen met zich mee, zoals het betalen van sociale bijdragen en het verkrijgen van bepaalde rechten, zoals pensioen of ziekteverzekering.
1.2.4 Aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds
Als zelfstandige ben je verplicht lid te worden van een sociaal verzekeringsfonds, waardoor je sociale rechten opbouwt door kwartaalbijdragen te betalen. Deze rechten zijn onder andere een arbeidsongeschiktheidsuitkering, gezinsbijslag, pensioen en terugbetaling van medische kosten. Het is belangrijk om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds om een solide sociale bescherming te verkrijgen.
1.2 Bedrijfsnaam / Logo
Het is belangrijk om een goede bedrijfsnaam te kiezen die niemand zal vergeten. Kies voor een naam die uniek is en gemakkelijk te onthouden, en die perfect aansluit bij de identiteit van jouw bedrijf. Controleer natuurlijk altijd of de gekozen naam al in gebruik is.
Bij het ontwerpen van een logo is het aangeraden om een eenvoudig en gemakkelijk herkenbaar logo te creëren dat aansluit bij jouw bedrijfsnaam. Kies voor kleuren en lettertypen die jouw bedrijfsidentiteit weerspiegelen en die de gewenste reacties opwekken bij jouw doelgroep. Zorg ervoor dat het logo goed oogt in verschillende formaten, zoals, visitekaartjes, flyers, reclameborden,...
Voordat je alles definitief maakt, is het belangrijk om feedback over het logo en de bedrijfsnaam te vragen bij personen die je kent, zoals familie, vrienden, potentiële klanten,... Hun mening kan waardevol zijn bij het maken van jouw keuzes voor het logo en de bedrijfsnaam!
1.2 Diensten en prijzen voorbereiden
Neem de tijd om na te denken over welke diensten je jouw klanten wilt aanbieden, zoals gellak, gel, acryl, acrylgel behandeling, verzorging van de natuurlijke nagels, nagelverbetering en zoveel meer. Na het bepalen van de diensten die je gaat aanbieden, is het belangrijk om je prijzen te bepalen. Dit kan een hele uitdaging zijn!
Denk grondig na over de prijzen die je wenst te vragen, niet alleen om verlies te vermijden maar ook om winst te garanderen, zorg voor een goede evenwicht tussen klanttevredenheid en een acceptabele bedrijfswinst.
1.2 Website
Het hebben van een website is een van de beste middelen om zowel bestaande klanten op de hoogte te houden als nieuwe klanten aan te trekken. Het heeft een tal van voordelen. Het biedt een continue beschikbaarheid van informatie, waardoor jouw klanten 24/24 toegang hebben tot jouw diensten, prijzen en wijzigingen. Bovendien draagt het bij aan de geloofwaardigheid van jouw bedrijf.
1.2 Sociale media
Sociale media kan een groot hulpmiddel zijn om jouw bedrijf te promoten en je doelgroep te bereiken. Zorg ervoor dat je een profiel hebt aangemaakt en dat je regelmatig content deelt die jouw werk, nagelsalon en de gebruikte materialen in de schijnwerpers zet. Ook kun je reels posten van voor en na creaties om mensen een inkijkje te geven in jouw vaardigheden. Het is belangrijk om te onthouden dat je via sociale media het probleem van jouw doelgroep wilt beantwoorden. Laat dus potentiële klanten zien dat ze mooie en sterke nagels kunnen verkrijgen door bij jou langs te komen!
1.2 Ga op zoek naar de geschikte locatie
Denk eraan welke werkmethode het beste bij je past: wil je van thuis uit werken, een eigen nagelstudio opzetten of op locatie bij klanten langsgaan? Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om de voor- en nadelen van elke optie te overwegen.
Indien je ervoor kiest om je eigen nagelstudio te openen, is het aangeraden om de locatie zorgvuldig te kiezen. Controleer of er geen andere nagelstylisten te dicht in de buurt zijn, beoordeel of de locatie goed bereikbaar is of je een gunstige plek is voor jouw doelgroep. Ook is het belangrijk om na te gaan of je hiervoor genoeg budget hebt.
2. Heb ik een certificaat nodig om te starten als nagelstyliste?
Het is belangrijk voor het vertrouwen van jouw klanten dat je verschillende opleidingen hebt gevolgd en verschillende certificaten hebt behaald. Dit niet alleen als bewijs van je vaardigheden, maar ook als referentiepunten die jouw geloofwaardigheid en professionele vaardigheden benadrukken. Door het voortdurend nastreven en behalen van verschillende certificaten, geef je niet alleen vertrouwen aan je klanten, maar toon je ook aan dat je up-to-date blijft met de laatste trends in de nagelwereld.
3. Heb ik specifiek apparatuur nodig om mijn nagelstudio in te richten?
Je hebt heel wat apparatuur nodig om als nagelstyliste van start te kunnen gaan, denk maar aan een nagelafzuiging, manicure tafel, nagellamp, en nog veel meer. Hieronder hebben we een lijst opgemaakt met de diverse apparaten die belangrijk zijn voor het opzetten van een nagelstudio, en waarom deze apparatuur van groot belang is.
3.1 Manicure tafel
Een uitgeruste manicure tafel is van groot belang! Het biedt de mogelijkheid om al jouw benodigde gereedschap op een geordende manier op te bergen, waardoor rommel wordt vermeden. De keuze van een manicure tafel met een ergonomische opstelling en voldoende ruimte is belangrijk om zowel voor jou als je klanten comfortabel te zijn. Een professionele nagel tafel draagt ook bij aan de professionele uitstraling van je nagelstudio.
Twijfel je welke nageltafel je moet kiezen door het uitgebreide assortiment op de markt? Neem dan snel een kijkje op onze blog over manicure tafels en ontdek waar je op moet letten bij het kiezen van een tafel en waarom het belangrijk is om een nageltafel te hebben.
3.2 Nagelafzuiging
Een nagelafzuiging behoort tot de belangrijkste apparaten in je nagelstudio. Zonder een afzuigsysteem kan je als nagelstyliste tot wel 4kg nagelstof per jaar inademen, wat zowel voor jezelf als je klanten nadelig kan zijn.
Bij het aanbrengen van kunstnagels worden er verschillende producten gebruikt die dampen in de lucht vrijgeven tijdens het vijlen of frezen van nagels kan er fijn stof ontstaan, wat kan bijdragen aan allergische reacties en het kan zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken.
Een afzuiging is niet alleen belangrijk voor een hygiënische werkplek, maar ook voor de gezondheid van zowel je klanten als jezelf. Zonder afzuigtoestel en filtratie van dampen en stof kunnen er microscopische vuildeeltjes zich verspreiden en zich mengen met omgevingsstof. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen zoals een droge keel, hoesten, astma en zelfs pneumoconiose (longaandoening die wordt veroorzaakt door de inhalatie van stof).
Investeren in een geschikte stofafzuiger is zeer belangrijk om je werkplek veilig en hygiënisch te houden. Het houdt niet alleen je tafel schoon, maar het zuivert ook de lucht die je klanten inademen. Door luchtfiltratie wordt het risico op allergische reacties en ademhalingsproblemen sterk verminderd.
Ontdek meer over nagelstof en afzuigsystemen in onze blog. Ook vind je handige tips om het meest geschikte afzuigsysteem te kiezen.
3.3 Freestoestel
Het gebruik van een elektrische nagelvijl is enkel aangeraden voor gecertificeerde nagelstylisten! Als je niet over de nodige vaardigheden en certificaten beschikt, kan dit leiden tot blijvende schade aan de nagels van je klanten, zoals overmatig vijlen van de nagel of het beschadigen van de nagelmatrix.
Een nagelfrees is een handig hulpmiddel om manicures en pedicures te versnellen en te vergemakkelijken. Je kan er de natuurlijke nagelplaat mee voorbereiden, nagelriemen terugduwen en kunstnagels verwijderen.
Ontdek meer over freestoestellen in onze blog.
3.4 Nagellamp
Een nagellamp speelt een belangrijke rol bij het uitharden van diverse nagelproducten zoals gellak, gel en acrylgel. Zonder nagellamp is het onmogelijk om kunstnagels te creëren. Het is zeer belangrijk om bij het aanschaffen van een goede en professionele nagellamp te letten op bepaalde zaken. Ontdek alle details over nagellampen en waarop je moet letten bij het kiezen van een professionele nagellamp in onze blog.
3.5 Armsteun
Een armsteun biedt zowel jou als je klanten een ergonomische en comfortabele houding. Hierdoor rust de hand van je klant op een optimale hoogte, waardoor je ergonomisch kan werken.
3.6 Tafellamp
Zorg voor een hoogwaardige en professionele tafellamp. Een goede verlichting is belangrijk bij het uitvoeren van een perfecte manicure, omdat het je in staat stelt om alle details van je werk goed te zien. Kies voor een tafellamp waarvan je de lichtintensiteit kan aanpassen, op deze manier kan je zelf de beste lichtinval kiezen om de nagels van je klanten nauwkeurig te bekijken en te behandelen.
3.7 Stoel
3.7.1 Voor jezelf
Het wordt aangeraden om te kiezen voor een verstelbare stoel die een comfortabele zithouding mogelijk maakt. Waarom een verstelbare stoel? Simpelweg omdat je deze op de juiste hoogte kan afstellen. Het is belangrijk dat de hoek tussen je boven- en onderbenen in een hoek van 90° staan. Op deze manier garandeer je een correcte en ergonomische zithouding.
3.7.2 Voor je klanten
Zorg voor een ergonomische stoel die comfort biedt aan je klanten. Vermijd stoelen met wieltjes, het is beter om te kiezen voor een stabiele stoel, zodat je klanten niet heen en weer kunnen schuiven tijdens een behandeling.
4.Welke producten & materialen heb ik juist nodig om te starten als nagelstyliste?
Om een professionele manicure uit te voeren, heb je diverse materialen en producten nodig. Hieronder staat een basislijst met alle materialen en producten die je nodig hebt om te kunnen starten.
4.1 Materialen
Voor het voorbereiden, het verlengen van nagels, het verwijderen van de plaklaag en andere taken als nagelstyliste heb je diverse materialen nodig. Hieronder staat een lijst met de belangrijkste basismaterialen die je zeker nodig hebt om succesvol te beginnen als nagelstyliste:
- Nagelvijl/buffer
- Freesbitjes (indien je een freestoestel gebruikt)
- Cuticle pusher
- Acrylgel spatel
- Nagelriemtang
- Nagelschaar
- Celstofdeppers
- Werkschort
- Sjablonen
- penselen
4.2 Producten
Naast het materiaal heb je ook verschillende nagelproducten nodig om kunstnagels te creëren. Hieronder vind je een lijst terug met de verschillende producten die je nodig hebt om een prachtige manicure te kunnen realiseren, afhankelijk van met welke producten je meer begint.
Gellak
- Base coat
- Gellak kleur
- Top coat
Gel
- Builder gel
- Builder in a bottle
Acrylgel
- Acrylgel liquid
- Acrylgel
Acryl
- Acryl poeder
- Acryl liquid
Verschillende liquids
- Nail prep
- Primer
- Cleaner
- Remover
- Desinfectie
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.