Nagelafzuiging

Nagelafzuiging

1. Is nagelstof giftig?

Als nagelstyliste ben je waarschijnlijk bekend met het feit dat er stof vrijkomt tijdens het vijlen of frezen van de kunstnagels. Maar ben je er ook van bewust dat deze kleine deeltjes potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid en die van je klanten? Het is belangrijk om te begrijpen welke risico’s het inademen van nagelstof met zich meebrengt, én welke maatregelen je kan nemen om jezelf en je klanten te beschermen.

Het is bekend dat nagelstof microscopische elementen bevat waaronder giftige chemicaliën, kunststoffen, bacteriën en schimmels. Langdurige blootstelling aan nagelstof kan leiden tot ernstige luchtwegaandoeningen en oogaandoeningen zoals conjunctivitis, een slijmvlies ontsteking van het oog. Deze deeltjes mogen dus niet in ons lichaam terechtkomen.

Als nagelstyliste moet je daarom zorgen voor een veilige en hygiënische werkomgeving. Dit kan je onder meer doen door te investeren in een professionele nagelafzuiging die effectief nagelstof vermindert. Zo kan je voorkomen dat deze schadelijke deeltjes in de lucht blijven hangen en ingeademd worden.

2. Wat is een nagelafzuiging?

Als je regelmatig nagels doet of je bent werkzaam in een manicure salon, dan is een stofafzuiging een essentieel apparaat om in huis te hebben. Dit apparaat is ontworpen om nagelstof en onaangename geuren te absorberen, wat vooral handig is bij het verwijderen van gel, acryl, acrylgel of gellak. Niet alleen beschermt de afzuiging je tegen het inademen van stof, maar het helpt ook om irritatie, allergieën en ziektes te voorkomen. Bovendien is het veel gemakkelijker om je werkplek schoon te houden, omdat het apparaat het meeste stof opvangt. 

3. Hoe werkt een dust collector?

Nagelafzuigingen zijn apparaten die werken op basis van een interne ventilator die stofdeeltjes en onaangename geuren uit de omgevingslucht opvangen. Het is voorzien van een speciale filter of zak waarin al het opgevangen stof wordt verzameld. Het is wel belangrijk om de opvangzak of filter regelmatig te legen en schoon te maken. Indien je dit niet doet verliest de nagelstofzuiger zijn werking.

4. Waarom heb ik een afzuiging nodig in mijn nagelstudio?

Bij het creëren van kunstnagels worden verschillende producten gebruikt die dampen in de lucht vrijgeven en tijdens het vijlen of frezen van de nagels kan er fijn stof ontstaan. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van allergische reacties en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken. 

Een afzuiging is niet alleen belangrijk voor de hygiëne van je werkplek, maar ook voor de gezondheid van jezelf en je klanten. Als dampen of stof niet meteen worden afgezogen en gefilterd door een afzuiging, kunnen microscopische vuildeeltjes zich nestelen op alle omringende oppervlakken en zich vermengen met stof. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen zoals een droge keel, hoesten, astma en zelfs pneumoconiose (longaandoening die wordt veroorzaakt door de inhalatie van stof). 

Het investeren in een geschikte stof afzuiger is daarom cruciaal om je werkplek veilig en hygiënisch te houden. Het houdt niet alleen je tafel schoon, maar ook de lucht die je klanten inademen. Door het filteren van de lucht wordt het risico op allergische reacties en ademhalingsproblemen sterk vermindert. Daarnaast zorgt een stofafzuiging voor een professionele uitstraling van je werkruimte, wat het vertrouwen van je klanten vergroot.

5. Welke types nagel afzuigingen zijn er?

Als je op zoek bent naar een geschikte nagel stofzuiger voor nagels, dan zul je merken dat er diverse soorten beschikbaar zijn op de markt. Zo zijn er afzuigsystemen die direct aan de tafel bevestigd kunnen worden en er zijn ook vrijstaande modellen beschikbaar. Elk type stofafzuiger heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn sommige modellen meer geschikt voor thuisgebruik, terwijl andere specifiek ontworpen zijn voor professionele nagelstudio’s. Het is daarbij niet alleen de functie van de afzuiging die verschilt, maar ook de constructie en de werking van het apparaat. In de onderstaande alinea’s zullen we de meest bekende modellen bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kan maken van een geschikte stofafzuiging.

5.1 Mobiele afzuiging

In de nagelwereld is de mobiele afzuiging een zeer populaire keuze. Het grote voordeel van dit apparaat is dat het overal meegenomen en geplaatst kan worden. Hoewel het uiterlijk lijkt op een armsteun, is het uitgerust met een speciaal gat of gaten die stof en dampen opvangen. Dit model wordt vaak gekozen door beginners die veel thuis oefenen, omdat het relatief goedkoop, licht en gemakkelijk te gebruiken is. Bovendien is de mobiele afzuiging geschikt voor nagelstylisten die aan huis nagels doen.

5.2 Inbouw afzuiging

Een inbouw afzuiging is een permanente oplossing die in het werkblad van de nagel tafel is gemonteerd. Dit type apparatuur is aanzienlijk krachtiger dan een draagbare (mobiele) afzuiging. Het wordt vooral gekozen door professionele nagelstylisten die hoogwaardige en betrouwbare apparatuur nodig hebben in hun nagelstudio. Een inbouw afzuiging biedt niet alleen een krachtige afzuiging aan, maar ook meer werkruimte en een opgeruimde uitstraling. Het kan echter wat duurder zijn dan een mobiel afzuigtoestel.

6. Waarop letten bij het kiezen van een stof afzuiger?

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte nagelafzuiging, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Een professionele nagelafzuiging is namelijk essentieel voor een gezonde en veilige werkomgeving. Hieronder gaan we dieper ingaan op de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste nagelafzuiging.

  1. Stroomverbruik : een belangrijke factor om op te letten is het stroomverbruik van de nagelafzuiging. Als je de afzuiging vaak gebruikt, kunnen de elektriciteitskosten aanzienlijk oplopen. Let daarom op modellen die een betere prestatie bieden met een lager energieverbruik. Het is hierbij belangrijk om niet alleen op besparing te letten, maar dit te combineren met de prestatie van het product zelf. 
  1. Zuigkracht: een professionele nagelafzuiging moet namelijk over voldoende zuigkracht beschikken om alle onzuiverheden effectief op te nemen en te filteren. Als je kiest voor een afzuiging met te weinig zuigkracht kan dit leiden tot onvolledige filtering, wat de gezondheid van jezelf en je klanten in gevaar kan brengen. De zuigkracht wordt meestal uitgedrukt in kubieke meter per uur  (m³/u).
  1. Afmeting: Let bij het kiezen van een nagel stofafzuiging op de afmetingen van het apparaat. Zorg ervoor dat je van tevoren weet hoe groot het apparaat mag zijn om op je tafel te passen. Zo voorkom je dat het apparaat te groot is en in de weg staat.
  1. Filtertype: Er zijn verschillende soorten filters die nagelafzuigingen gebruiken om onzuiverheden op te vangen: vervangbare zakken en patroonfilters. Elk filter moet regelmatig worden schoongemaakt en om de drie maanden worden vervangen om de efficiëntie en veiligheid van de afzuiging te behouden. Let bij het kiezen van een nagelafzuiging daarom op het type filter dat wordt gebruikt en de bijhorende onderhoudsvereisten.

Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste afzuiging. Door op bovenstaande punten te letten, kan je ervoor zorgen dat je een nagel afzuigsysteem kiest die niet alleen effectief is, maar ook past bij jouw specifieke wensen en behoeften.

7. Hoe reinig ik mijn nagelafzuiging / filter?

Als nagelstyliste weet je als geen ander dat het belangrijk is om hygiënisch te werken en de werkruimte schoon te houden. Een dust collector is dan ook onmisbaar in je nagelsalon. Om de optimale zuigkracht van je nagelafzuiging te behouden, is het van groot belang om dagelijks je filter uit te kloppen en te reinigen. Door de filter uit te kloppen, verwijder je al het grove vuil. Vervolgens kan je de rest van het stof verwijderen met een stofzuiger. Let op: het is afgeraden om de filter te reinigen met behulp van water, dit kan je filter beschadigen. We raden je aan om je filter om de 3 maanden te vervangen voor een optimale werking van je nagelafzuiging. 

Naast de filter is het ook belangrijk om je nagel afzuigtoestel regelmatig te reinigen. Je kan het afzuigtoestel na iedere behandeling gemakkelijk schoonmaken met een vochtige doek. Indien er bijvoorbeeld nagelproducten op je toestel plakken, kan je deze eenvoudig reinigen met behulp van een celstofdepper en cleaner. Zo zorg je ervoor dat je nagelafzuiging niet alleen optimaal werkt, maar ook hygiënisch blijft voor de volgende klant.

8. De verschillende afzuigtoestellen uit het assortiment van Mistero Milano

Bij Mistero Milano kan je kiezen uit drie verschillende professionele nagel afzuigtoestellen van het bekende merk Afinia. Of je nu op zoek bent naar een inbouw- of een mobiele variant, bij Mistero Milano hebben we het allemaal. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, geven we graag een beter inzicht in onze verschillende afzuigtoestellen. Door te kiezen voor één van deze kwalitatieve afzuigtoestellen, kan je er zeker van zijn dat je jouw eigen gezondheid en deze van je klanten beschermt.

8.1 NDC 1000

De NDC 1000 is een inbouw nagelafzuiging van topkwaliteit, gemaakt van wit HIPS polystyreen. Dit apparaat heeft een vermogen van 100W en een absorptievermogen van 270 m³/U. Het geluidsniveau varieert tussen de 35 en 69 decibel en het rooster heeft een diameter van 169 mm. De afmetingen van het apparaat zijn 700 x 335 x 95 mm (lengte x breedte x hoogte) en het weegt 3,4 kg. Het toestel is perfect om te gebruiken in een professionele nagelstudio.

8.2 NDC 2000

De NDC 2000 is eveneens een inbouw nagelafzuiging van topkwaliteit, ook gemaakt van wit HIPS polystyreen. Dit is het krachtigste afzuigtoestel uit ons assortiment met een absorptievermogen dat 15% hoger is dan de NDC 1000. De afmetingen van de NDC 2000 zijn 524 x 347 x 124 mm (lengte x breedte x hoogte) en het weegt 4 kg. Het geluidsniveau varieert tussen de 35 en 69 decibel en het rooster heeft een diameter van 169 mm. Met een vermogen van 100W en een absorptievermogen van 300 m³/u, is dit toestel zeer geschikt voor professionele nagelstudio’s.

8.3 NDC mobile+

De NDC Mobile + is een draagbare nagelafzuiging van topkwaliteit en eveneens gemaakt van wit HIPS polystyreen. Dit apparaat is ideaal voor mobiel gebruik of als je manicure’s aan huis doet. Het weegt 2,3 kg en heeft afmetingen van 360 x 302 x 92 mm (lengte x breedte x hoogte). Met een vermogen van 50W en een absorptievermogen van 230 m³/U, is dit toestel iets minder krachtig dan de inbouw varianten. Het geluidsniveau varieert tot 59 decibel.

We hopen dat deze specificaties je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw nagelstudio. Bij Mistero Milano streven we ernaar om de hoogste kwaliteit afzuigtoestellen aan te bieden om een optimale werkplek te garanderen.

9. Welk stofafzuiging moet ik kiezen?

Als nagelstyliste is een stofafzuiging een onmisbaar onderdeel van je nagelstudio. Het houdt niet alleen je werkplek hygiënisch en veilig, maar zorgt er ook voor dat jij en je klanten beschermd zijn tegen schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het vijlen, frezen en het werken met nagelproducten.

Maar met zoveel verschillende afzuigsystemen op de markt kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het begint allemaal bij het bepalen van je persoonlijke voorkeuren en werkomgeving.

Als je veel onderweg bent en flexibiliteit belangrijk is, dan is een mobiel apparaat de beste keuze. Deze kan je overal gebruiken en is gemakkelijk te verplaatsen en schoon te maken. 

Als je meer ruimte hebt in je nagelstudio, dan kan je kiezen voor een inbouwmodel. Dit bespaart kostbare ruimte op het werkblad en maakt het gemakkelijk om je werkplek schoon te houden. 

Naast mobiliteit en design, is het ook belangrijk om te letten op de filters van de stofafzuiging. Patroonfilters hebben een langere levensduur, maar moeten vaker worden gereinigd en vervangen. We raden je aan om je filter om de 3 maanden te vervangen. Modellen met zakkenfilters moeten dagelijks worden gereinigd maar hoeven minder vaak vervangen worden. 

Kortom, bij het kiezen van een stofafzuiging is het belangrijk om je persoonlijke voorkeur en werkomgeving in gedachten te houden. Door de juiste afzuiging te kiezen kan je niet alleen je werkplek hygiënisch en veilig houden, maar ook zorgen voor een professionele uitstraling en een comfortabele werkervaring.

Volgende lezen

Gellak laat los – veel voorkomende problemen
Vloeistoffen

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.