Base coat

Base coat

1. Wat is base coat?

Base coat is één van de belangrijkste lagen van een gellak manicure die je niet kan overslaan. Een base zorgt voor een betere hechting tussen de natuurlijke nagelplaat en de kunstnagels. 

Bij het gebruik van gellak kan je meteen een kleurtje aanbrengen nadat je de base coat hebt aangebracht. Maar bij andere nagelproducten zoals gel, acrylgel of acryl wordt de base coat gebruikt als extra hechtende laag voor een langere levensduur van je manicure. 

Een base coat egaliseert en versterkt je natuurlijke nagelplaat, waardoor de kunstnagels beter blijven zitten en minder snel afbreken. Het helpt ook om verkleuring van je nagels te voorkomen en voegt een extra beschermingslaag toe.

2. Waarom moet je base coat aanbrengen?

Een base coat aanbrengen is één van de belangrijkste stappen van je manicure. Het zorgt niet alleen voor een betere hechting tussen de natuurlijke nagelplaat en de kunstnagels, maar heeft ook zelfnivellerende eigenschappen. 

Met andere woorden, de base coat egaliseert alle oneffenheden in je natuurlijke nagelplaat, waardoor het aanbrengen van volgende nagelproducten gemakkelijker wordt. Bovendien verlengt een base coat de levensduur van je manicure en voorkomt het verkleuringen van je natuurlijke nagelplaat. Door een base coat te gebruiken creëer je niet alleen maar een duurzame en mooie manicure, maar het beschermt ook je natuurlijke nagels tegen schade.

3. Hoe moet je base coat aanbrengen/verwijderen

3.1 Base coat aanbrengen

Nagels voorbereiden: Vooraleer je de base coat aanbrengt, is het belangrijk om je nagels goed voor te bereiden. Breng vervolgens nail prep en primer aan om de hechting van de base coat te verbeteren.  

Base coat aanbrengen: Wanneer de primer volledig is opgedroogd, kan je beginnen met het aanbrengen van een base coat. Breng een dun laagje aan en zorg dat je hele nagel bedekt is. 

Uitharding:  Laat de base coat uitharden onder een UV/LED lamp. Het is belangrijk om de juiste uithardingstijden te gebruiken, die vermeld staan op de verpakking van de base coat of op de productpagina van de leverancier/fabrikant. 

Volgende stappen van de manicure: Nu de base coat is uitgehard, kan je verder met de volgende stappen van de manicure. Breng een laagje gellak in de gewenste kleur aan en laat het uitharden onder een lamp. Werk je manicure af met een top coat voor een extra glans en bescherming.

3.2 Base coat verwijderen

Er zijn drie verschillende methodes om een base coat te verwijderen: vijlen, een freesmachine of de soak off methode. Bij de soak off methode moet je eerst de top coat verwijderen (wegvijlen) voordat je de rest kan verwijderen. Meer hierover kun je lezen in onze blog ‘Hoe gellak verwijderen?’.

Als je niet ervaren bent in het gebruik van een nagelfrees, raden we aan om hiermee niet zelf aan de slag te gaan. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor je eigen nagels of deze van jouw klanten.

4. Hoe lang moet base coat uitharden?

Het is belangrijk om te weten hoe lang je een base coat moet uitharden. Dit kan namelijk verschillen afhankelijk van de nagellamp die je gebruikt en de aanbevolen tijden van de fabrikant. Het is daarom belangrijk om deze informatie goed te lezen voordat je begint met het uitharden van de base coat. 

Over het algemeen duurt het langer om een base coat uit te harden onder een UV lamp dan onder een UV/LED lamp. Ook moet je rekening houden met het golflengte van de lamp, omdat een lagere golflengte de uitharding van de gellak kan beïnvloeden. 

Als richtlijn hebben we hieronder de gemiddelde uithardingstijden van een base coat voor je opgesomd. Maar vergeet niet om de exacte tijden te controleren op de verpakking of op de website van de leverancier/fabrikant.

  • UV/LED lamp: 30-60s
  • UV lamp: 120-180s

5. Wat is de plaklaag van een base coat?

Wanneer je een base coat aanbrengt op je nagels, kan er een plaklaag ontstaan. Dit komt doordat de zuurstof in de lucht het uithardingsproces van de base coat belemmert. In tegenstelling tot een base coat, zijn sommige top coats ontwikkeld om het uithardingsproces te versnellen waardoor de zuurstof geen tijd krijgt om de vorming van de moleculeketens te verstoren. Daardoor ontstaat er geen plaklaag, deze top coats noemen we no wipe top coats.

Het is belangrijk om te onthouden dat je de plaklaag van een base coat nooit moet verwijderen. Dit komt doordat het de hechting van de volgende nagelproducten aanzienlijk kan beïnvloeden. Dit kan leiden tot een vermindering van de duurzaamheid van je manicure.

6. Kan ik mijn nagel verlengen met base coat?

Sommige base coats, zoals rubber bases bieden de mogelijkheid om je natuurlijke nagelplaat te verlengen met behulp van sjablonen. Het is echter belangrijk om te weten dat gellak niet sterk genoeg is om met tips te verlengen. Hoewel het verlengen van nagels met rubber bases en sjablonen beperkt is. Sommige base coats bieden je wel de mogelijkheid om je nagels tot 5 mm te verlengen.

7. Mag een base coat gebruikt worden als top coat?

Het is afgeraden om een base coat te gebruiken als topcoat en omgekeerd. Dit komt doordat ze elk hun eigen functie en samenstelling hebben. 

Een base coat heeft een dikkere consistentie en bevat ingrediënten die de nagels een extra stevigheid geven. Bovendien zorgt een base coat voor een betere hechting tussen de natuurlijke nagelplaat en de kunstnagels. 

Een top coat daarentegen is dunner van textuur en bevat ingrediënten die zorgen voor een duurzame oppervlakte op de nagels. Hierdoor wordt de manicure beschermd tegen stoten en andere externe factoren. 

Het is belangrijk om deze producten niet door elkaar te gebruiken, omdat ze elk hun eigen functie hebben. Wanneer je een base coat als top coat gebruikt of omgekeerd, kan dit de duurzaamheid van je manicure sterk verminderen. 

8. Waarop moet ik letten bij het kiezen van een goede base coat?

Als je op zoek bent naar de perfecte base coat, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om de juiste base te kiezen, want het bepaalt mede de kwaliteit en duurzaamheid van je manicure. Onderstaand overleggen we de belangrijkste factoren waarop je moet letten bij het kiezen van een base coat. 

8.1 Type nagelplaat

Een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een base coat is het type nagelplaat. Er zijn drie verschillende soorten nagelplaten: normaal, droog en vochtig.

Normale nagelplaat: de huid glanst niet, heeft een glad oppervlak en is niet gebarsten of geschilferd. Bij een normale nagelplaat wordt geadviseerd om te kiezen voor de Mineral Base, Expert Base of een Rubber base.

Droge nagelplaat: de huid ziet er schilferig uit, de nagel die onder het oppervlak van de gel groeit heeft de neiging om te krullen. Bovendien ontstaat er veel stof bij het werken met een frees. Bij een droge nagelplaat wordt geadviseerd om te kiezen voor de 2in1 base coat. 

Vochtige nagelplaat: de huid is gekenmerkt door een natuurlijke hoge glans, vochtigheid van de nagelplaat en vochtige vingertoppen. De nagels van personen met een vochtige huid zijn zeer flexibel. Bij een vochtige nagelplaat wordt geadviseerd om te kiezen voor de Flexi base. 

8.2 Samenstelling

De laatste jaren hechten fabrikanten steeds meer belang aan de veiligheid en samenstelling van hun nagelproducten. Een belangrijke ontwikkeling hierbij is het vermijden van schadelijke stoffen in base coats. Deze laag vormt immers de eerste laag tussen je nagels en de kunstnagels en komt dus rechtstreeks in contact met je natuurlijke nagelplaat.

Het is dan ook belangrijk om te weten welke ingrediënten er in je base coat zitten. Gelukkig wordt het steeds gemakkelijker om veilige producten te vinden. Controleer daarom altijd de samenstelling van de base coat voordat je deze aanschaft.

8.3 Consistentie

Base coats verschillen niet alleen in hun samenstelling, maar ook in hun consistentie. Dikkere bases kunnen niet alleen je nagelplaat egaliseren, maar ze worden ook gebruikt om de nagels te verlengen of op te bouwen. Deze base coats worden Rubber Base Coats genoemd. Met de meer vloeibare varianten kan je de natuurlijke nagelplaat niet verlengen, maar het kan wel kleine onvolkomenheden wegwerken en de hechting van volgende nagelproducten verbeteren.

9. Base coats uit ons assortiment

Het assortiment van Mistero Milano biedt een ruime keuze aan verschillende soorten base coats. Maar hoe kies je nu de juiste base coat? Dit hangt af van verschillende factoren zoals het type nagelplaat en of je een transparante of cover base wilt. Om het kiezen makkelijker te maken, geven we hieronder meer uitleg over de verschillende base coats die we aanbieden. 

9.1 Base & Top

De Base & Top Lucido is een bijzonder product dat zowel als base coat en als top coat kan gebruikt worden. Deze multifunctionele toepassing maakt het product zeer aantrekkelijke bij veel nagelstylisten.

Als base coat zorgt dit product voor een superieure hechting aan de nagelplaat. Wanneer je het als top coat gebruikt, biedt het een hoge slijtvastheid en krasbestendigheid tegen mechanische schade. Daardoor is het product zeer geschikt voor klanten die regelmatig handarbeid verrichten. Het is ook een uitstekende keuze voor pedicures. Na het uitharden laat de Base & Top een plaklaag achter die je gemakkelijk kan verwijderen met een celstofdepper en cleaner.

9.2 Mineral base

De Mineral base is een normale, dunne base coat en dus geen rubber base. Deze base coat is verrijkt met rozenkwarts, wat resulteert in een aanzienlijk versteviging van de nagelplaat en voor een optimale hechting. In combinatie met de Minerale Top No wipe vormt deze base de perfecte combi voor een natuurlijke gellak manicure.

9.3 Flexi base

De Flexi base is een doorzichtige rubber base met elastische eigenschappen. Dankzij de flexibiliteit garandeert deze base een uitstekende hechting. De Flexi base past zich aan de nagelplaat aan, waardoor lifting wordt voorkomen. Bovendien is het mogelijk om met deze base coat je nagels beperkt te verlengen (tot 2 mm).

Deze base coat wordt ten zeerste aangeraden voor klanten met een vochtige huid, die zich kenmerkt door een natuurlijke hoge glans, vochtige vingertoppen en nagelplaten. De nagels van mensen met een vochtige huid zijn bijzonder flexibel.

9.4 Expert base

De Expert base is een doorzichtige rubber base met polyamidevezels die extra stevigheid en een superieure hechting bieden. Deze base coat voorkomt lifting en maakt het mogelijk om je nagels tot 5 mm te verlengen.

Naast de Expert Base bieden wij ook de Expert Base Milky aan. De Expert Base Milky heeft dezelfde eigenschappen als de Expert Base, maar heeft een wit-melkachtig pigment. De Milky kleur zorgt voor een betere dekking wanneer deze wordt gebruikt onder lichte gellak kleuren.

Deze basislagen worden aanbevolen voor mensen met probleemnagels, omdat de fibers de verzwakte nagelplaat verharden en versterken. De Expert Bases zijn echter ook geschikt voor mensen met een normale huid en nagelplaat.

9.5 Cover Lover base

De Cover Lover base is verkrijgbaar in maar liefst 8 tinten. De base coats zijn speciaal ontworpen voor het uitvoeren van Natural Nail Treatments vanwege hun natuurlijke kleur. Ook kunnen ze gebruikt worden als basis laag onder gellak of gel. Bovendien is het mogelijk om met deze base coats je nagels beperkt te verlengen (tot 2 mm).

9.6 Perfect Color base

De Perfect Color bases zijn rubber bases die zowel als base coat en gellak kleur kunnen gebruikt worden. Deze base coats zijn verkrijgbaar in 2 verschillende tinten, roze en lila. Deze rubber bases zijn vergelijkbaar met de Cover Lover Bases, maar hebben een minder natuurlijke kleur. 

De Perfect Color base coats zijn speciaal ontwikkeld voor het uitvoeren van Natural Nail Treatments, maar kunnen ook gebruikt worden als basis laag onder gellak of gel. Bovendien is het mogelijk om met deze base coats je nagels beperkt te verlengen (tot 2 mm).

9.7 NeOne base

De NeOne bases zijn base coats die zowel als base en gellak kleur kunnen gebruikt worden. Deze base coats zijn verkrijgbaar in 4 levendige neon tinten, lichtroze, donkerroze, groen en oranje.

De NeOne bases bieden een dekking van ongeveer 90%. Dankzij de middel dikke en zelfnivellerende consistentie zijn deze bases ideaal om eventuele oneffenheden op je nagels weg te werken zoals verkleuringen, beschadigingen of nagelvervormingen.

9.8 So So Hard Keratine base

De So So Hard Keratine base maakt deel uit van de MAKE ME FREE collectie. Het bijzonder eigenschap van deze collectie is dat alle producten vrij zijn van HEMA en oplosmiddelen. De samenstelling minimaliseert de kans op allergische reacties en irritaties, waardoor deze producten ideaal zijn voor mensen met een gevoelige huid.

Deze rubber base heeft een medium dikke consistentie en maakt het mogelijk om je natuurlijke nagel tot 2 mm te verlengen. Het minimaliseert heat spikes tijdens het uitharden en bevat keratine. De keratinevezels creëren een beschermende laag op de natuurlijke nagel en verlengen de draagtijd tot 4 weken. Deze doorzichtige base coat is uiterst geschikt voor dunne nagelplaten die aanzienlijke versteviging vereisen. 

9.9 Undress Me base

De Undress Me Base maakt deel uit van de MAKE ME FREE collectie. Het bijzonder eigenschap van deze collectie is dat alle producten vrij zijn van HEMA en oplosmiddelen. De samenstelling minimaliseert de kans op allergische reacties en irritaties, waardoor deze producten ideaal zijn voor mensen met een gevoelige huid.

De Undress Me Base coats zijn beschikbaar in 6 verschillende tinten. Deze base coats bieden een dekking van 70% aan, waardoor ze perfect zijn als stand alone kleur. Op deze manier kan je heel wat tijd besparen. De rubber bases zijn ook ideaal voor mensen die een natuurlijke look willen creëren, zoal bij een Natural Nail Treatment. Bovendien is het mogelijk om met deze rubber bases je natuurlijke nagelplaat tot 2 mm te verlengen.

10. Conclusie – Welke base coat moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste base coat kan soms een uitdaging zijn, omdat er zoveel verschillende opties op de markt zijn. Om een mooie en langdurige manicure te bereiken, is het belangrijk om eerst te weten met welk type nagelplaat je te maken hebt en vervolgens een geschikte base coat te kiezen. Een goede base minimaliseert niet alleen de kans op lifting, maar verlengt ook de levensduur van je gellak manicure. Het is daarom van cruciaal belang om te investeren in een kwaliteitsvolle base coat die zorgt voor een stevige hechting van je kunstnagels op je natuurlijke nagelplaat. Met behulp van deze blog kan je de juiste base coat selecteren die bij jouw specifieke nageltype past.

Volgende lezen

Kunstnagels bij een persoon met kanker
Hoe UV gel aanbrengen?

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.