Uitharding van nagelproducten

Uitharding van nagelproducten

1. Verschil tussen uitharding bij UV producten (gel, gellak,…) en acryl

Het grootste verschil in uitharding tussen UV producten en acryl is dat acryl zonder externe energiebron uithardt, terwijl UV producten een UV bron nodig hebben. Het principe achter de uitharding blijft wel hetzelfde. Er worden van korte molecule ketens, lange ketens gemaakt waardoor het product begint uit te harden. Bij UV nagelproducten zijn er standaard al langere ketens aanwezig dan bij acrylproducten. Om deze reden harden acrylproducten niet uit in een zwakke UV bron zoals een nagellamp, maar heb je een chemische reactie nodig om de molecule ketens voldoende lang te maken.

Bij UV producten zoals gel, gellak en polygel hangt de uithardingsgraad af van de uithardingstijd en het soort lamp. Het is dus belangrijk om enkel een lamp te gebruiken dat de fabrikant aanraadt en om de uithardingstijden die op het product staan goed op te volgen. Wanneer je UV producten slecht uithardt kan dit leiden tot een contactallergie, wat je ten alle tijden moet vermijden.

Bij producten voor acrylnagels ontstaat de uitharding door het mengen van acrylvloeistof (monomeren) en acrylpoeder (polymeren). De uithardingsgraad hangt dus van de mengverhouding af. Zorg er dus steeds voor dat je acrylparel nooit te nat of te droog is. Daarnaast mag je nooit acrylvloeistof en poeder van verschillende merken door elkaar gebruiken. De producten zijn niet voor elkaar ontwikkeld wat de kans op verkeerde uitharding sterk vergroot.

2. De verschillende fases tijdens uitharding

Het uithardingsproces is ook wel gekend als het polymeriseren van het nagelproduct. Het uitharden van een product gebeurt door moleculen die zich met elkaar verbinden tot lange ketens. Naarmate het uithardingsproces vordert worden deze ketens langer. Het uitharden van kunstnagels bestaat uit vier fases, hieronder wordt iedere fase verder uitgelegd.

  1. Fase één gebeurt wanneer het product zich in vorm zet en begint te dikken, dit gebeurt na 10-15 seconden. Wanneer je jouw kunstnagels onder de lamp plaatst zal dit ongeveer 25% van de reactieve moleculen met elkaar verbinden om korte ketens te maken. In deze fase zal het nagelproduct ongeveer ¼ uitgehard zijn.
  2. Fase twee is wanneer er minstens 50% van de kunstnagel uitgehard is. Als je kunstnagel 50% is uitgehard is deze in principe hard genoeg om in vorm te vijlen. Het is belangrijk dat je weet dat de nagels nog niet genoeg zijn uitgehard. Onvoldoende uitgeharde nagels zijn een van de belangrijkste oorzaken voor het ontwikkelen van een contactallergie.
  3. Fase drie is wanneer het product 90% is uitgehard. Het is niet nodig dat het nagelproduct 100% wordt uitgehard, 90% is al genoeg voor een stevige en duurzame manicure. Je kan niet weten of voelen wanneer dat je product genoeg is uitgehard, daarom is het belangrijk om altijd de instructies te volgen die de fabrikant meedeelt.
  4. Fase vier gebeurt wanneer de klant je nagelstudio verlaat. De kunstnagels blijven uitharden eenmaal thuis. Het uithardingsproces is veel trager maar het product zal nog 5-7% uitharden.

3. Mag uitharding onderbroken worden?

Het uithardingsproces onderbreken heeft geen negatief effect op de uitharding van kunstnagels. Als je jouw kunstnagels verwijdert van onder een UV bron zal het verhardingsproces in een zeer traag tempo doorgaan. Wanneer je terug de kunstnagel onder een UV lamp brengt, zal het uithardingsproces opnieuw versneld worden.

Het is wel belangrijk dat je weet dat het uithardingsproces nooit stopt, zelfs zonder UV bron. Naast een nagellamp kunnen andere UV stralen ook het uithardingsproces versnellen, denk maar aan zonlicht of zonnebanken. Na verloop van tijd zorgt dit voor harde, broze of verkleurde kunstnagels. 

Een goed nagelproduct is ontwikkeld om het verhardingsproces te vertragen zodat de kunstnagels tot 16 weken in goede staat blijven. Bij een product waar weinig onderzoek is gebeurd zal je merken dat de nagels al verkleuren of broos worden na enkele weken. De levensspanne van 16 weken is niet toevallig. Het duurt gemiddeld 16 weken vooraleer je nagel volledig is uitgegroeid en dus ook alle kunstnagelmassa verwijderd is.

4. Is het mogelijk om kunstnagels te veel uit te harden?

Kunstnagels kunnen te veel uitgehard worden door verschillende factoren. Het overmatig uitharden van kunstnagels veroorzaakt schade aan je nagels, zoals nagelinfecties, verkleuring, lifting, breken en barsten. Na het verwijderen van de kunstnagel merk je dat de natuurlijke nagel brozer en gevoeliger voor schade is dan normaal.

Overmatige uitharding komt soms door ongewilde UV blootstelling. Meestal is dit door natuurlijk zonlicht of zonnebanken. Als je kunstnagels langdurig worden blootgesteld aan UV stralen zorgt dit ervoor dat ze brozer worden en hun flexibiliteit verliezen, wat ten koste gaat van de duurzaamheid. Vaak zien we ook duidelijke verkleuringen als de klant een zonnebank heeft gebruikt.

Via een UV of LED lamp kan je ook overmatige uitharding veroorzaken. De kunstnagels te lang in de lamp laten uitharden is hier het vaakst voorkomende probleem. Je moet dus steeds de juiste uithardingstijden opvolgen. Daarnaast kan een verkeerde lamp ook voor problemen zorgen. De UV energie werd namelijk op basis van verschillende golflengtes. Je gebruikt dus beter de door de fabrikant aangeraden UV lamp. De uithardingstijden volgens de verschillende lampen vind je terug op het etiket van het product of op de website van de fabrikant.

5. Waarom is er bij sommige UV producten een plaklaag?

De plakkende laag aan de bovenkant van een UV uithardend product wordt ook wel de inhibitie laag (inhabitation layer) genoemd. Vaak wordt dit ook de dispersielaag genoemd, maar dit is een verkeerde benaming. Dispersie wordt namelijk gebruikt om de verspreiding van iets uit te drukken en is dus niet toepasbaar voor de plaklaag van een UV product.

Zoals eerder uitgelegd harden UV producten uit door lange ketens te vormen onder invloed van UV energie. Door de aanwezigheid van zuurstof in de lucht zal het vormen van lange ketens geblokkeerd worden aan de bovenkant van de nagel. Hierdoor krijg je een half uitgeharde laag (inhibitie laag) die je gemakkelijk kan verwijderen van de kunstnagel. Het UV product onder de inhibitie laag is wel volledig uitgehard omdat er daar geen zuurstof aanwezig is. 

De uithardingssnelheid van een UV product heeft een invloed op de dikte van de inhibitie laag. Hoe sneller het product uithardt, hoe minder tijd de zuurstof zal hebben om het uithardingsproces te blokkeren. Door het gebruik van een verkeerde UV lamp (niet krachtig genoeg of verkeerde wavelengte) zorgt het ervoor dat de uithardingstijd vertraagd wordt, waardoor de inhibitie laag dikker wordt. Daarnaast heeft ook een verkeerde plaatsing van de hand in een nagellamp een negatieve invloed op de plaklaag.

Niet uitgeharde UV producten zijn een van de belangrijkste oorzaken waardoor je een contactallergie kan ontwikkelen. Zorg dus steeds dat je de producten uithardt zoals de fabrikant heeft voorgeschreven. Het is belangrijk dat je zeker aandacht besteedt aan het verwijderen van de plaklaag, zo vermijd je ongewenst huidcontact met niet uitgeharde nagelproducten.

6. Kunnen UV producten onder een werklamp uitharden?

In sommige gevallen hardt een werklamp UV producten uit. Vooral de full spectrum lampen zijn het gevaarlijkste. Deze lampen bootsen natuurlijk zonlicht na en kunnen vergeleken worden met een zwakke UV nagellamp. Deze lampen kunnen een te hoge hoeveelheid UV uitstoten waardoor de UV producten beginnen uit te harden. 

Om te weten of een tafellamp de UV producten uithardt kan je een klein beetje van het nagelproduct op een tip of ander voorwerp aanbrengen. Plaats de tip gedurende een half uurtje dicht bij je lichtbron. Als je geen verdikking opmerkt zal de lichtbron het product niet uitharden.

7. Warmtepiek tijdens het uitharden van nagelproducten

Als het nagelproduct warm wordt tijdens het aanbrengen noemen we dit exotherm. Het warm worden is op zich geen probleem en wordt veelal zelfs als normaal gezien. De warmte ontstaat door het uitharden of polymeriseren van de kunstnagel. Wanneer de kunstnagel te heet wordt kan dit pijnlijk zijn voor je klant. Naast het ongemakkelijke gevoel kan een hoge warmtepiek leiden tot infecties of schade aan het nagelbed (onycholyse). 

Het uithardingsproces zijn miljoenen kleine onzichtbare moleculen die zich voortdurend samen voegen om meerdere lange uithardingsketens te vormen. Als er twee moleculen reageren om zich samen te voegen komt er een zeer kleine hoeveelheid warmte vrij, maar dit is zeer beperkt waardoor het onmerkbaar is. Bij uitharding van kunstnagels zijn dit wel miljoenen moleculen die zich op hetzelfde moment aan elkaar verbinden. Combineer de warmteontwikkeling die ontstaat door al deze reacties en het wordt al snel erg heet. Hoe meer nagelproduct je aanbrengt op de nagel, hoe meer molecules er zullen reageren. De hitteontwikkeling bij te dikke kunstnagels is dus ook veel groter dan gewenst.

Warmtepieken ontstaan ook tijdens het uitharden van gels door het gebruiken van een verkeerde nagellamp. Hoe sneller een product uithardt, hoe meer warmte er vrijkomt in dezelfde periode. Als je een bepaalde warmte moet verdelen over 2 minuten of dezelfde warmtehoeveelheid over 30 sec, dan voel je al snel aan dat een snelle uitharding voor meer warmte ontwikkeling zal zorgen. 

Het gebruik maken van acryl vloeistof (monomeer) in combinatie met de verkeerde acryl poeder (polymeer) kan er voor zorgen dat het nagelproduct oververhit raakt. Het is zeer belangrijk om enkel acryl poeders te combineren met acryl vloeistof die aangeraden is door de fabrikant. Ook bij acrylproducten geldt dat snel drogende acryl voor meer warmte zorgt.

Warmtepieken zijn gevoeliger als het nagelbed beschadigd is. Een beschadigd nagelbed heeft vele oorzaken, zoals bijvoorbeeld te agressief vijlen. Het vijlen zorgt ervoor dat de nagel veel dunner wordt met gevolg dat de isolerende functie sterk vermindert. De warmte die ontstaat tijdens het uitharden van de nagel zal veel sneller door de nagel gaan en het nagelbed beschadigen. Ook de wrijving die ontstaat door agressief vijlen verbrandt het nagelbed plaatselijk, waardoor je nagelbed veel gevoeliger wordt. Op het moment dat er hierna kleine hoeveelheden hitte op je nagel komen zorgt dit toch voor sterke pijn bij de klant.

Volgende lezen

Acryl
13 mythes over nagels

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.