1. Opbouw van de huidlagen
Om de oorzaken van een droge huid te achterhalen moeten we eerst wat uitleg geven over de opbouw van je huid. In onderstaand overzicht leggen we je uit hoe de huidlagen van je handen opgebouwd zijn en wat hun functie is.
1.1 Opperhuid (epidermis)
De opperhuid is de bovenste laag die aan de buitenkant zichtbaar is. Dit gedeelte van de huid is opgesteld uit meerdere lagen:
➜ Basale laag:
De basale laag maakt constant nieuwe cellen aan. De aanmaak ervan gaat naar boven toe. Als ze dichter bij de hoornlaag komen gaan ze gaan uitdrogen en worden ze platter, daarna sterven ze af.
➜ Stekelige laag:
In deze laag beginnen de huidcellen uit te drogen en af te sterven. Dit noemen we het verhoorningsproces.
➜ Korrellaag:
De cellen zijn in deze laag al dood. De korrellaag vult de cellen met keratine (proteïne die je ook terugvindt in je nagels en in je haar).
➜ Heldere laag:
De heldere laag bestaat uit verschillende lagen dode huidcellen die dicht op elkaar worden bijeengehouden door een tussencelstof.
➜ Hoornlaag:
De hoornlaag is de bovenste laag van de opperhuid. Deze laag zorgt voor stevigheid en bescherming. De laag bestaat uit dode cellen zonder celkern. Door het verlies van water drogen deze cellen uit. Na een tijdje raken deze cellen los van de huidoppervlakte en worden ze vervangen door nieuwe cellen.
1.2 Lederhuid (dermis)
De dermis is de tweede laag van je huid. De lederhuid bestaat uit bloedvaten, lymfevaten, talgklieren en zenuwen. Deze huidlaag regelt de voeding van de opperhuid en zorgt voor elasticiteit en stevigheid. De bloedvaatjes van de lederhuid leveren zuurstof aan de huid en regelen de lichaamstemperatuur. Daarnaast bevat deze laag veel zenuwen die prikkels doorgeven aan je hersenen. De talgklieren houden de huid en het haar vettig, waardoor jouw huid beschermt wordt tegen uitdroging. De talgklieren zijn niet aanwezig in de handpalm en voetzool.
1.3 Onderhuid (hypodermis)
Het onderhuidse bindweefsel bevindt zich onder de lederhuid en bestaat voornamelijk uit bindweefsel, vetcellen, zenuwvezels en bloedvaatjes. De hypodermis heeft voornamelijk een isolerende en beschermende functie.
2. Waarom is handverzorging noodzakelijk?
De meeste van onze dagelijkse taken voeren we uit met onze handen, daarom worden ze constant blootgesteld aan schadelijke factoren. Denk maar aan temperatuurveranderingen, wind, zon, contact met producten,… Dit bedreigt de huid van je handen en versnelt het verouderingsproces.
Het verouderingsproces begint ongeveer vanaf 25 jaar. Dan beginnen de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar te worden. Je huid wordt droger, dunner, gevoeliger en verliest zijn elasticiteit. De productie van collageen en hyaluronzuur begint af te nemen. Deze afname zorgt ervoor dat het verouderingsproces versneld wordt.
2.1 Collageen
Collageen (belangrijk eiwit in het lichaam) zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Na je 25ste levensjaar neemt de productie van collageen af. Hierdoor veroudert je huid, wordt het slapper, krijg je rimpels en effecten van buitenaf hebben een grotere invloed op je huid.
2.2 Hyaluronzuur
Hyaluronzuur (lichaamseigen stof) zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd blijft. Zijn grootste kracht is het vasthouden van grote hoeveelheden vocht. Het speelt ook een belangrijke rol in het proces van wondverzorging. Hyaluronzuur is een bouwsteen om ons lichaam flexibel en vochtrijk te houden.
In tegenstelling tot de huid van je gezicht en andere delen van het lichaam heeft de handpalm geen talgklieren. De afwezigheid van talgklieren zorgt ervoor dat de handen geen bescherming hebben tegen uitdroging. Het is dus zeer belangrijk om je handen goed in te smeren met handcrème om ze zo in goede conditie te houden. Door het insmeren ga je het verouderingsproces vertragen en uitdroging tegengaan.
3. Is handen wassen schadelijk voor de huid van je handen?
Handen wassen is belangrijk om vuil en bacteriën te verwijderen, maar het heeft niet altijd een positief effect op de huid van je handen. Als je te veel je handen wast kan het huidproblemen veroorzaken zoals ontstekingen, dit kan zelfs na lange tijd chronisch eczeem veroorzaken. Je huid verliest namelijk veel vocht omdat zeep of desinfecterende middelen de huidbarrière beschadigen. Het vochtverlies zorgt uiteindelijk voor uitdroging van je handen.
Het verdampen van vocht door het wassen van je handen is één van de belangrijkste factoren die de conditie van je huid beïnvloedt. Om je handen te beschermen tegen uitdroging kies je best voor een zeep met natuurlijke oliën en vitaminen of delicate zepen voor kinderen, zodat jouw natuurlijke huid barrière niet beschadigd wordt.
4. Waarom krijg je droge handen?
Je krijgt droge handen door vochttekort. De verdamping van vocht wordt geregeld door de hoeveelheid talg en vet in je huid. Het vet in je huid zorgt voor een beschermlaag. En talg zorgt ervoor dat je huid vettig aanvoelt. Wanneer deze beschermlaag is aangetast kan er te veel vocht verdampen. Onderstaande factoren beschadigen je beschermlaag en veroorzaken droge handen:
- Handen wassen
- Verkeerde verzorgingsproducten gebruiken
- Weer- en temperatuursverandering
- Huidziektes
- Stress
- Huishoudelijke producten
- Roken
5. Hoe kan je jouw handen beschermen tegen uitdroging?
– 7 verschillende tips
In deze blog hebben we je al uitgelegd dat het zeer belangrijk is om je handen te beschermen tegen uitdroging. We hebben voor jou verschillende tips samengevat die je kunnen helpen om je handen de optimale verzorging te geven.
- Smeer je handen regelmatig in met handcrème, zeker na iedere wasbeurt.
- Was je handen met lauw water en neutrale zeep die natuurlijke oliën en vitaminen bevatten.
- Dep je handen af met papier of een handdoek en vermijd handdrogers.
- Gebruik nitril handschoenen bij huishoudelijke taken, tuinieren, irriterende producten,….
- Denk eraan om in de zomer je handen in te smeren met zonnecrème. Het verouderingsproces van de huid kan ook versneld worden door UV-stralen.
- Scrub je handen regelmatig en vergeet ze niet in te smeren met handcrème na het scrubben.
- Draag handschoenen in de wintermaanden.
6. Invloed van voeding op de huid van je handen
Het is belangrijk dat je huid niet alleen van buitenaf verzorgd wordt maar ook van binnenuit. De conditie van handen en nagels kunnen negatief beïnvloed worden door strikte diëten en door tekorten aan vitaminen en mineralen. Zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding en vergeet niet om regelmatig water te drinken. Als je huid van binnenuit niet goed wordt gehydrateerd kan zelfs een behandeling in de meest luxueuze SPA niet het verwachte resultaat opleveren.
7. Stappenplan om je handen in gezonde conditie te houden
7.1 Hand peeling
Om de huid van je handen effen en glad te maken kan je eenmaal per week een handscrub uitvoeren. Naast het verwijderen van de oude opperhuid zal de scrub ook de bloedsomloop in je handen verbeteren. Onze SPA hand scrubs op basis van shea butter zal naast het verwijderen van de oude opperhuid ook je handen diep voeden en hydrateren. De vitaminen A, D, E en F die in deze scrub zitten zullen je huid helpen om in goede conditie te blijven. De macadamia-olie zal zorgen voor een versteviging en revitalisering van de opperhuid.
7.2 Handcrème
Denk eraan om meerdere keren per dag je handen in te smeren met handcrème. Het is aangeraden om dit zeker te doen na iedere wasbeurt. Vergeet de nagels en nagelriemen niet bij het insmeren van je handen. Denk eraan dat je handen het hele jaar door de nodige zorg krijgen.
7.3 Nagelriemolie
Het verzorgen van je nagelriemen is net zo belangrijk als een hand- en nagelverzorging. Je nagelriemen hebben een beschermende functie. Ze voorkomen dat er bacteriën of schadelijke stoffen onder de huid terecht komen. Als de nagelriemen beschadigd zijn kunnen er ontstekingen ontstaan. Het is dus belangrijk dat je jouw nagelriemen goed onderhoud met behulp van nagelriemolie.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.