Contactallergie

Contactallergie

1. Wat is een contactallergie?

Contactallergie, ook wel bekend als allergische contactdermatitis of contacteczeem. Het wordt meestal veroorzaakt door specifieke ingrediënten die aanwezig zijn in nagelproducten en niet door het nagel product zelf. Deze allergische reactie kan optreden bij verschillende soorten producten en merken. Geurstoffen en conserveermiddelen zijn vaak de boosdoeners bij allergische reacties op cosmetica.

Het ontwikkelen van een allergie voor een bepaalde stof is niet vanzelfsprekend. Langdurig of herhaald contact tussen de huid en een nagel product kan leiden tot een allergische reactie. Een stof of ingrediënt dat allergieën veroorzaakt, wordt aangeduid als een allergeen. De symptomen van een contactallergie zijn doorgaans vergelijkbaar met de symptomen van een irritatie. 

2. Wat veroorzaakt een allergische reactie?

Als je vaak nagelproducten gebruikt, kan het zijn dat je op een dag merkt dat je huid geïrriteerd raakt. Dit kan een teken zijn van contactallergie, een aandoening waarbij je immuunsysteem reageert op bepaalde ingrediënten in de nagelproducten (acrylaten).

Er zijn verschillende redenen waardoor contactallergie kan optreden bij kunstnagels. Een van de meest voorkomende oorzaak is beschadigde nagelriemen en nagels. Je lichaam wordt direct blootgesteld aan niet uitgeharde kunstnagelmassa.
Een andere oorzaak van contactallergie bij kunstnagels is het gebruik van slechte uitgeharde nagelproducten. Dit kan gebeuren als je een verkeerde lamp gebruikt, of als je de uithardingstijden niet respecteert.

Werken met producten van slechte kwaliteit kan ook een reden zijn voor het ontstaan van contactallergie. Het is daarom belangrijk om altijd kwalitatief hoogwaardige producten te gebruiken.
Ten slotte kan ook onhygiënisch werken leiden tot contactallergie bij kunstnagels. Voor nagelstylisten kan dit bijvoorbeeld een vervuild penseel zijn, terwijl klanten ongewenst huidcontact kunnen hebben met gemorste nagelproducten. 

Als je last hebt van contactallergie bij kunstnagels, is het belangrijk om direct te stoppen met het gebruik van nagelproducten en een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan je helpen bij het vinden van de juiste behandeling en het voorkomen van verdere complicaties.

3. Wat zijn de symptomen van een contactallergie?

Wie regelmatig kunstnagels draagt, moet alert zijn op symptomen van een mogelijke allergische reactie, die vaak gelijkenissen vertonen met irritatie en zich meestal op de vingers manifesteren.

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van een allergische reactie niet onmiddellijk verschijnen. Soms kan het maanden of zelfs jaren duren voordat een allergische reactie zich volledig ontwikkelt. Als je symptomen opmerkt, is het essentieel om onmiddellijk je kunstnagels te verwijderen om zo min mogelijk schade op te lopen. Het gebruik van een freesmachine of nagelvijl is hierbij de beste optie, omdat het gebruik van removers de symptomen kan verergeren. Het is namelijk niet de aceton waar je allergisch voor bent, maar de stoffen die vrijkomen tijdens het weken.

De symptomen van contactallergie bij kunstnagels kunnen verschillen, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Hevige jeuk
  • Kleine blaren
  • Roodheid
  • Pijn 
  • Zwelling van de vingers
  • Loslating van de nagel en je nagelbed

Bij een allergische reactie kunnen ook andere delen van je lichaam symptomen vertonen, zoals zwellingen of andere verschijnselen op het gezicht, oogleden, klieren in de keel of lies. Sommige mensen krijgen ook netelroos, hoewel dit minder vaak voorkomt. Netelroos kan voorkomen op de hals, polsen, armen of het gezicht.

4. Wat kunnen de gevolgen zijn van een allergie voor acrylaten?

Een allergische reactie voor acrylaten kan ernstige gevolgen met zich meedragen. Het kan leiden tot het afstoten van verschillende protheses en medische hulpmiddelen, waaronder heup- en tandprotheses, pacemakers, botcement,… Het is van groot belang om de juiste techniek toe te passen bij het aanbrengen van kunstnagels en om een adequate opleiding te volgen, om contactallergieën of allergieën voor acrylaten te voorkomen. 

Het waarborgen van een hoog niveau van hygiëne door de gekozen nagelstyliste is eveneens cruciaal. Een strikte naleving van hygiënische praktijken is van essentieel belang om het risico op contactallergieën tot een minimum te beperken tijdens een manicure.

5. Wat is het verschil tussen een allergie en een irritatie?

Heb jij je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen een irritatie en een allergie? Het is belangrijk om het verschil te begrijpen.

Een irritatie is meestal een kortdurende reactie op een product of stof. Je kan denken aan rode vlekken, jeuk of ontsteking. Maar het belangrijkste is dat deze symptomen verdwijnen wanneer je het product of de stof verwijdert. Als je later opnieuw in contact komt met dezelfde stof, zal je waarschijnlijk niet onmiddellijk reageren.

In tegenstelling tot een irritatie, komen de symptomen van een allergische reactie altijd terug wanneer je in contact komt met het allergeen. 

Het is belangrijk om te weten dat als je meerdere malen irritatie symptomen vertoont, je waarschijnlijk een allergie aan het ontwikkelen bent. Denk maar aan bijvoorbeeld irritatie aan je handen bij het gebruik van een gelpenseel met een vervuild handvat. Wanneer je dit maandenlang doet, kan dit leiden tot een contactallergie als gevolg van langdurige en herhaalde blootstelling. 

Hoewel de symptomen van irritatie en allergie vergelijkbaar kunnen zijn, is het belangrijk om het verschil te kennen. Veel mensen denken dat ze een allergie hebben terwijl het enkel een irritatie is. Om zeker te zijn van de oorzaak van je symptomen, raden we je aan om contact op te nemen met een dermatoloog. Een dermatoloog kan een patchtest uitvoeren om de oorzaak van de symptomen te achterhalen en kan je de beste behandeling geven.

6. Hoe kom ik te weten of ik allergisch ben voor nagelproducten?

Heb jij last van herhaaldelijk huidirritatie bij het gebruik van nagelproducten? Dan is het mogelijk dat je allergisch bent voor bepaalde ingrediënten. Om te weten te komen welke stoffen je precies moet vermijden, kan je het beste een speciale allergietest laten uitvoeren bij een dermatoloog. 

Het is belangrijk om te vermelden dat het gaat om een allergietest voor nagelproducten, zodat de patchtest hierop aangepast kan worden.

Tijdens deze test worden verschillende stoffen aangebracht waar je vermoedelijk allergisch voor bent met speciale plakkers. Deze plakkers worden meestal op je rug of bovenarm aangebracht en moeten twee dagen op je huid blijven.
Na twee dagen worden de plakkers verwijderd en worden de testplaatsen bekeken op reacties. Om niets te missen, worden de plaatsen waar de plakkers zich bevonden gemarkeerd met een stift. Vervolgens volgt er een wachtperiode van gemiddeld vier dagen.
Na de wachtperiode keer je terug naar de dermatoloog voor controle. Tijdens deze controle wordt er gekeken of je ergens duidelijk op gereageerd hebt. Mogelijke reacties zijn:

  • Roodheid
  • Zwelling
  • Blaasjes

De stoffen die het meest positief testen op een contactallergie zijn onder andere:

  • Tosylamide
  • Formaldehyde hars
  • Methymethacrylaatmonomeer (MMA)
  • Methacrylaatzuuresters
  • Ethylacetaat
  • Butylacetaat
  • Alkalis

Opsomming van de stoffen volgens DermNet, autoriteit in huidinformatie.

Het is belangrijk om te weten welke ingrediënten je moet vermijden om contactallergie te vermijden. Door een allergietest uit te voeren, kan je de juiste behandeling krijgen en ervoor zorgen dat je nagelproducten gebruikt die veilig zijn voor jouw huid. Neem dus geen risico en laat een allergietest uitvoeren bij een dermatoloog als je vermoedt dat je allergisch bent voor een bepaald nagel product.

7. Wat kan je doen tegen deze allergie?

Heb je last van een allergische reactie of irritaties door je kunstnagels? Het is het beste om je kunstnagels meteen te laten verwijderen om verdere schade te voorkomen. Hoe langer je wacht, hoe erger de symptomen kunnen worden. Wanneer je de kunstnagels verwijdert, kan de opperhuid regenereren en zal de allergische reactie of irritatie uiteindelijk stoppen. Het is belangrijk om te wachten tot de opperhuid volledig genezen is vooraleer je nieuwe kunstnagels laat aanbrengen. 

8. Hoe kan ik een allergische reactie voorkomen?

Wil je een huidallergie (contactallergie) voorkomen? Dan is het verstandig om langdurig en herhaaldelijk contact met bepaalde stoffen te vermijden. Houd er rekening mee dat een allergie nooit volledig verdwijnt. De symptomen kunnen namelijk altijd terugkomen bij een nieuwe blootstelling aan de stof die de allergie heeft veroorzaakt. Maar wat als je per ongeluk in aanraking komt met het allergeen en er een allergische reactie optreedt? In dat geval kan je tijdelijk een crème met corticosteroïden gebruiken om de symptomen te verlichten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit slechts een tijdelijke oplossing is en dat je in de toekomst het contact met de stof moet vermijden om verdere allergische reacties te voorkomen. Zorg goed voor je huid en vermijd langdurig en herhaaldelijk contact met mogelijke allergenen! 

9. Kan aceton huidallergieën veroorzaken?

Aceton wordt vaak gebruikt in nagelstudio’s om kunstnagels te verwijderen. Er heerst echter nogal wat verwarring over de mogelijke allergische reacties die aceton kan veroorzaken. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan aceton zelf geen huidallergieën of enige reacties veroorzaken.

Waarom niet? Wel, de chemische structuur van aceton veroorzaakt geen immuunreacties. Sterker nog, aceton wordt van nature in ons lichaam aangetroffen als bijproduct van ons voedsel metabolisme. Het zou dan ook niet logisch zijn als ons lichaam allergisch zou worden voor een stof die van nature in ons lichaam aanwezig is.

Maar dat betekent niet dat er geen gevaar schuilt bij het gebruik van aceton in nagelstudio’s. Allergische reacties kunnen namelijk wel ontstaan door bepaalde stoffen die vrijkomen tijdens het weken. Dit gebeurt vooral bij kunstnagels die niet voldoende zijn uitgehard en daardoor rechtstreeks in contact komen met de huid. Daarom is het belangrijk om altijd een goede lamp te gebruiken en de uithardingstijden goed op te volgen.

Hoewel aceton zelf geen allergische reacties kan veroorzaken, kan het wel zorgen voor een droge of geïrriteerde huid. Als je hier last van hebt, kan je een vochtinbrengende crème gebruiken om je huid te hydrateren. 

10. Bestaan hypoallergene nagelproducten?

Als je op zoek bent naar hypoallergene nagelproducten, dan is de kans groot dat je jezelf afvraagt of deze bestaan. Het antwoord is ja en nee. Wij doen ons best om producten te ontwikkelen met zo weinig mogelijk allergenen, maar we kunnen nooit garanderen dat je er niet op zal reageren. Daarom raden we altijd aan om een patchtest uit te voeren voordat je het product op je nagels aanbrengt.

Het is cruciaal om te begrijpen dat hypoallergeen betekent dat het product minder allergenen bevat dan normaal, maar dit betekent niet dat het 100% allergievrij is. Het is een abstract begrip omdat wat voor de ene persoon weinig betekent, voor de andere persoon veel kan zijn. Daarnaast kunnen er nog steeds allergenen aanwezig zijn in het product waar je op kan reageren. Wij vinden hypoallergeen eerder een vaak misbruikte marketingterm. 

Mocht je toch een allergische reactie krijgen, dan is het belangrijk om te weten aan welke stof je allergisch bent. Bij onze product pagina's kan je altijd controleren of deze stof aanwezig is in onze producten. 

Het is dus van belang om jezelf goed te informeren over de ingrediënten van de nagelproducten die je gebruikt en om altijd voorzichtig te zijn bij het aanbrengen. Als je twijfelt of je een allergische reactie zal krijgen, raadpleeg een dermatoloog.

Volgende lezen

Gellak aanbrengen
Polygel

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.