13 mythes over nagels

13 mythes over nagels

1. Gel is beter voor je nagels dan acryl

Gel, polygel, gellak en acryl zijn allemaal gemaakt van acryl ingrediënten. Het enige verschil tussen gel producten en acryl is dat ze op een verschillende manier uitharden. Gelachtige substanties bevatten een UV-gevoelig uithardingsmiddel waardoor ze in een UV/LED lamp moeten uitharden. Acryl bevat daarentegen hittegevoelige uithardingsmiddelen die zonder UV/LED lamp uitharden.

Alle nageltechnieken hebben dus een andere manier van aanbrengen, maar chemisch gezien lijken ze erg op elkaar. Om deze reden is de ene soort niet beter of veiliger dan de andere. Als het correct aangebracht en verwijderd wordt zal geen enkel (professioneel en Europees goedgekeurd) nagelproduct schade aanbrengen aan de natuurlijke nagelplaat.

2. Medicatie zorgt ervoor dat je kunstnagels loskomen

Medicatie dat je voor een maand of twee inneemt of dagelijkse medicatie zoals anticonceptiemiddelen veroorzaken geen loslating of lifting. Mensen die langer medicatie moeten innemen is waarschijnlijk omdat ze een bepaalde ziekte hebben. In dit geval is de kans groot dat de ziekte de nagels aantasten en niet de medicatie.

Antibiotica die voor een korte termijn wordt gebruikt zal hoogstwaarschijnlijk geen schade veroorzaken aan je nagels. Er zijn maar weinige medicaties die je nagelplaat op korte termijn negatief kunnen beïnvloeden. Een van de behandelingen en medicaties die wel een snelle invloed heeft op je nagels is chemotherapie.

Grote wijzigingen in hormonen kunnen na enkele maanden wel lifting veroorzaken (zwangerschap, stoppen met anticonceptie,…). Wil je weten hoe dit komt? Binnenkort schrijven we een blog hierover!

3. Wanneer je nagelriemolie aanbrengt op een net aangebrachte manicure zal dit lifting veroorzaken

Als een manicure goed is uitgevoerd is alles goed geseald. Door de goede sealing kan er geen nagelriemolie onder de kunstnagels terecht komen die lifting veroorzaakt. Het is aangeraden om dagelijks nagelriemolie aan te brengen op de oppervlakte van je kunstnagels. Dit zorgt voor een betere flexibiliteit en duurzaamheid van je kunstnagels. Daarnaast verzorgt nagelriemolie ook de huid rondom je nagels.

4. Vitamines en voedingsstoffen in cosmetica kunnen voor een gezondere en sterke nagel zorgen

Vitamines en voedingsstoffen kunnen niet opgenomen worden via de nagelplaat. Je kan enkel extra vitamines en voedingsstoffen bezorgen aan de nagelplaat door gezonder te eten of door extra voedingssupplementen in te nemen. Door het opnemen van vitamines en voedingsstoffen via je voeding of voedingssupplementen zal het via je bloedbanen geleverd worden aan je nagelmatrix. Een evenwichtige en gezonde voeding is in vele gevallen voldoende voor sterke nagels. In vele landen mag wettelijk enkel voeding beweren dat ze extra voedingsstoffen leveren aan de nagelplaat en dus geen cosmetica.

De nagelriemolies van Mistero Milano bevatten vitamine E, deze versterkt de nagel niet maar beschermt de nagel beter. Vitamine E wordt namelijk gebruikt als een antioxidant die de keratine in de nagelplaat helpt beschermen tegen externe blootstellingen zoals handontsmetting, cleaners,…  

5. Gellak bewaren in de koelkast

Gellak mag zeker niet bewaard worden in een koelkast! Dit zorgt ervoor dat je gellak hard wordt. Het zorgt er al zeker niet voor dat je jouw gellak langer kan bewaren zoals velen denken. Gellak moet rechtop bewaard worden op kamertemperatuur in een donkere en droge ruimte. De ideale temperatuur is tussen de 10 en 23°C.

6. Je moet een mondmasker dragen tijdens het plaatsen van kunstnagels

Als je werkt met een bronafzuiging heb je al een zeer goede basis waardoor het niet nodig om een masker te dragen. Het kan wel dienen als een extra bescherming. Een FFP2 mondmasker mag niet gebruikt worden ter vervanging van een goede bronafzuiging. In tegenstelling tot een bronafzuiging zal een FFP2 mondmasker jou enkel beschermen tegen kleine stofdeeltjes maar niet tegen dampen. 

De combinatie van een goed ventilatiesysteem en bronafzuiging is de ideale manier om de luchtkwaliteit van je nagelstudio veilig te houden. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel en gezonder kan ademen tijdens je werkuren. 

7. Nagelriemen knippen mag niet

Een van de grootste mythes in de nagelwereld is dat de nagelriemen niet geknipt mogen worden. Nagelriemen mogen geknipt worden, de proximale nagelplooi en de eponychium niet. Beiden worden vaak met de nagelriem vergeleken. De proximale nagelplooi en de eponychium zijn een levend gedeelte rondom je nagel die zorgen voor een goede afsluiting waardoor de matrix beschermt wordt. De nagelriem daarentegen is een dode huid die zonder gevolgen verwijderd kan worden.

8. Iemand zonder kennis kan gemakkelijk kunstnagels zelf plaatsen

Het is zeer belangrijk dat nagelstylisten de anatomie en microscopische structuur van de nagelplaat begrijpen om zo grote schade aan de nagelplaat te vermijden. Productkennis is ook een vaak onderschatte vaardigheid. In welke volgorde gebruik je de producten en welke producten mogen absoluut de huid niet aanraken. Het verkeerd aanbrengen van nagelproducten is de grootste oorzaak van het ontstaan van een contactallergie.

9. Kunstnagels zijn slecht voor de natuurlijke nagels

Kunstnagels beschadigen de natuurlijke nagelplaat niet! Beschadiging wordt veroorzaakt door het verkeerd aanbrengen of het verkeerd verwijderen van de kunstnagels. Meestal wordt er schade aangericht aan de nagelplaat door een verkeerde vijltechniek of door te hard te vijlen. Het is normaal als je nagelplaat gevoelig en flexibel aanvoelt na het verwijderen van de kunstnagelmassa. Kunstnagels zorgen ervoor dat het vochtgehalte in je nagelplaat met 10-15% stijgt. Hierdoor voelen je nagels gedurende 12-24 uur flexibeler aan. Daarna wordt het vochtgehalte terug stabiel en krijgt de nagelplaat zijn normale stevigheid terug.

Als je ziet dat je nagelplaat er droog uitziet met witte vlekken komt dit door het onjuist verwijderen van de kunstnagels. Wanneer je jouw nagels weekt in water of aceton worden ze zachter, waardoor je nagels tijdelijk veel vatbaarder zijn voor schade. Het is dus uiterst belangrijk om extra voorzichtig te zijn met een harde cuticle pusher tijdens het wegduwen van het overgebleven nagel product.

10. Methyl Methacrylate Monomer (MMA) is gevaarlijk, daarom mag het niet worden gebruikt in nagelproducten

MMA is op zich geen gevaarlijke stof. Het wordt gebruikt over heel de wereld voor tandprothesen, contactlenzen en zelfs als botcement in het lichaam. MMA is geen kankerverwekkende stof of brengt geen schade aan een ongeboren foetus. Voor verschillende redenen is de stof toch te vermijden als kunstnagel product.

Kunstnagels die gemaakt zijn met MMA producten zijn zeer hard, waardoor het verwijderen zo goed als zeker gepaard gaat met schade aan de natuurlijke nagelplaat. Daarnaast heeft MMA een slechte hechting aan de nagelplaat. Om de kunstnagels toch goed te laten hechten moet er hard gevijld worden met een grove grit. Dit zorgt onvermijdelijk voor verdunning van de nagel. Als gevolg krijg je een over gevijlde nagelplaat die zeer gevoelig is. De gevolgen hiervan kunnen zeer vergaand zijn. Denk maar aan verbranding, irritatie, geen sterkte in de nagel, lifting,…

11. Witte vlekken op je nagels komen door een tekort aan calcium

Witte vlekken op je nagels komen niet door een tekort aan calcium. De witte vlekken op de nagels kunnen komen door verschillende oorzaken: schade aan je nagelplaat of matrix, ziekten, erfelijkheid, vergiftiging en medicijnen.

12. Nagels moeten een pauze krijgen

Het is niet nodig om een pauze te geven aan je nagels. Je nagels bestaan uit dode cellen en bevatten geen longen. Je nagels hebben dus geen adempauze nodig, zoals je bij sommige mensen hoort. Het is enkel nodig om een rustpauze te houden als de nagelplaat of de huid errond ernstige schade, letsels, infectie of huidreacties vertoont. Professionele nagelstylisten weten dat ze geen kunstnagels mogen aanbrengen op nagels in een slechte conditie.

13. Nagels moeten kunnen ademen

Dit is onjuist! Nagels moeten niet kunnen ademen. Een nagelplaat is opgebouwd uit dode cellen en leven dus niet, nog hebben ze enig vermogen om lucht op te nemen. Kort samengevat, nagels hebben geen longen en ademen dus niet. 

Vocht en natuurlijke oliën die zich in het nagelbed bevinden gaan nog steeds door de nagelplaat maar aan een trager tempo. Door de vertraging stijgt het vochtgehalte in de nagelplaat met 10-15%. Het olie gehalte neemt maar een heel klein beetje toe. Beiden zorgen voor een verhoging van de flexibiliteit van de nagelplaat.

Daarentegen heeft de matrix wel zuurstof nodig om een nieuwe nagelplaat aan te maken. De zuurstof dat nodig is om een nagel aan te maken komt volledig uit je bloedbaan. Afvalstoffen worden ook via de bloedbanen verwijderd en bevinden zich dus niet in de nagel. Zolang er een gezonde stroom van bloed naar de matrix wordt aangehouden zullen de nagels in goede conditie blijven groeien (in uitzondering van ziektes).

Volgende lezen

Uitharding van nagelproducten
Nagelaccessoires

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.