1. Wat is een gellak manicure?
Een gellak manicure is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een zachte gel die lijkt op nagellak. Het resultaat van gellak is een hoogglanzende manicure die wel tot vier weken mooi blijft zitten zonder af te brokkelen, afschilferen of barsten.
Een gellak manicure verschilt van een gewone nagellak behandeling doordat gellak moet worden uitgehard onder een UV / LED lamp. Gellak bestaat uit korte ketens van moleculen die tijdens het uithardingsproces in de lamp zich verbinden tot lange ketens. Dit chemisch proces noemen we het uithardingsproces. Hierdoor is gellak veel harder en gaat het veel langer mee dan gewone nagellak.
Een ander groot voordeel van een gellak manicure is dat deze meteen hard is zodra je jouw nagels uit de lamp haalt. Hierdoor heb je geen last van lange droogtijden, zoals bij gewone nagellak. Het resultaat is een perfecte, glanzende en duurzame manicure.
2. Kan je gellak zelf thuis aanbrengen?
Gellak is een zeer populaire nageltechniek, zowel thuis als in nagelstudio’s. Deze populariteit is te danken aan het feit dat gellak gemakkelijk is aan te brengen en langer meegaat dan traditionele nagellak.
Het correct aanbrengen van gellak is van groot belang, vooral wanneer je het thuis aanbrengt. Helaas worden er nog vaak fouten gemaakt bij het aanbrengen van gellak, waardoor de manicure al na twee dagen loslaat. Daarnaast kan het verkeerd aanbrengen van gellak soms leiden tot contactallergieën.
Om te genieten van een langdurige en mooie manicure, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen bij het aanbrengen van gellak. In de volgende hoofdstukken zullen we hier dieper op ingaan.
3. Hoe lang blijft gellak zitten?
De duurzaamheid van je gellak manicure is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de uitgroei van je natuurlijke nagel, de voorbereiding van je nagelplaat, de kwaliteit van je gellak en de aanbrengingstechniek die je gebruikt. Over het algemeen blijft een gellak manicure wel twee tot vier weken goed zitten.
4. Wat heb je nodig om gellak aan te brengen?
Wanneer je een gellak manicure wilt uitvoeren, zijn er verschillende benodigdheden nodig. Allereerst heb je materiaal nodig om je natuurlijke nagelplaat voor te bereiden maar ook de nodige nagelproducten om de gellak manicure uit te voeren. Hieronder vind je een overzicht van het materiaal die je nodig hebt:
5. Stap voor stap gellak aanbrengen
Een mooie en duurzame gellak manicure is een geweldige aanvulling op je dagelijkse look, maar het correct uitvoeren ervan kan een uitdaging zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw gellak manicure lang meegaat en niet loskomt, is het essentieel om de natuurlijke nagelplaat correct voor te bereiden vooraleer je gellak aanbrengt.
Gelukkig hebben we een stapsgewijze handleiding samengesteld om je te helpen bij het voorbereiden van je nagelplaat en het correct aanbrengen van gellak. Met deze handleiding kan je zelf thuis aan de slag gaan en een prachtige en duurzame gellak manicure creëren.
5.1 Voorbereiding van de natuurlijke nagelplaat
STAP 1: Nagelriemen losmaken
Als eerste stap ga je de nagelriemen losmaken met behulp van een bokkenpootje of cuticle pusher. Daarna kan je ervoor kiezen om de manicure manueel verder te zetten of verder te gaan met een freestoestel. Indien je ervoor kiest om verder te gaan met een freestoestel kan je met behulp van diamanten bitjes de dode huid op de nagelplaat verwijderen. Als je ervoor kiest om manueel verder te gaan kan je dit doen door met de achterkant van een cuticle pusher over de nagelplaat te schrapen.
STAP 2: Nagels in vorm vijlen & matteren
Vijl vervolgens de nagels in de gewenste vorm met behulp van een 100/180 vijl. Maak daarna de natuurlijke nagelplaat mat met behulp van een 100/100 buffervijl. Dankzij het mat maken van jouw nagelplaat zullen de nagelproducten beter hechten aan de natuurlijke nagel. Je maakt namelijk kleine krasjes in je nagels waardoor je het oppervlakte van de nagel vergroot. We raden je aan om je nagel in één richting en horizontaal te vijlen. Let erop dat je niet te hard duwt op je nagelvijl. Overmatig vijlen beschadigt de nagelplaat en kan voor brandwonden zorgen.
STAP 3: Nagelriemen verwijderen
Vervolgens knip je de dode huid weg met behulp van een vellentang of een nagelriemschaartje. Dit is een belangrijk stap, het verwijderen van de nagelriemen zorgt ervoor dat je jouw nagelproduct zo ver mogelijk kan aanbrengen. Op deze manier zal je uitgroei niet zo snel zichtbaar zijn.
STAP 4: Nagelplaat ontvetten
Vooraleer je begint met het aanbrengen van nagelproducten is het belangrijk dat je jouw nagelplaat goed ontvet. Dit doe je met behulp van celstofdepper en een cleaner.
5.2 Het aanbrengen van de nagelproducten
STAP 5: Nail prep aanbrengen
Nadat je jouw natuurlijke nagels hebt ontvet breng je een laagje nail prep aan en laat je het ongeveer 30 seconden aan de lucht drogen.
Nail prep verdampt het vocht uit het bovenste laag van je nagelplaat. Daardoor droogt de natuurlijke nagelplaat tijdelijk en plaatselijk uit.
STAP 6: Primer aanbrengen
Na het aanbrengen van de nail prep is het belangrijk dat je ook een primer aanbrengt. Primer moet je net zoals nail prep aanbrengen en ongeveer 60 seconden aan de lucht laten drogen.
Primer heeft dezelfde werking als dubbelzijdige tape, het zorgt voor een betere hechting tussen de natuurlijke nagelplaat en de kunstnagels.
STAP 7: Base coat aanbrengen
Wanneer de primer volledig opgedroogd is breng je een strijklaagje base coat naar keuze aan. Dit vormt de basislaag van de gellak producten. Laat de base coat 60 seconden onder een nagellamp uitharden. Het is belangrijk dat je de correcte uithardingstijden volgt die zowel vermeld staan op de productpagina als op de etiquette van het nagelproduct.
STAP 8: Gellak kleurtje aanbrengen
Kies een mooi gellak kleurtje en breng deze aan op de nagels. Laat je nagels 60 seconden uitharden onder een nagellamp. Je kan ervoor kiezen om een fineliner te gebruiken om nog iets dichter en strakker te lakken langs de nagelriemen. Om de dekking van het gellak kleurtje te optimaliseren, herhaal je deze stap een tweede maal.
STAP 9: Top coat aanbrengen
We zijn gekomen aan de laatste stap van de manicure. Breng een laagje top coat aan en zorg ervoor dat je nageltoppen goed geseald zijn, dit doe je door je top coat horizontaal aan te brengen op je nageltoppen. Laat je nagels 60-90 seconden uitharden onder een UV/LED lamp.
5.3 Afwerking van de manicure
STAP 10: Plaklaag verwijderen
Indien je gebruik maakt van een top coat met plaklaag, kan je de plaklaag gemakkelijk verwijderen door gebruik te maken van een celstofdepper en cleaner. Een no wipe top coat daarentegen heeft geen plaklaag, maar je kan het wel opblinken.
STAP 11: Nagelriemolie aanbrengen
Na het uitvoeren van een manicure wordt het aanbevolen om nagelriemolie aan te brengen, vooral nadat de nagelriemen zijn verwijderd. Dit zal helpen om je nagelriemen te hydrateren en soepel te maken, waardoor deze in goede conditie blijven.
STAP 12: Handcrème aanbrengen
Naast het aanbrengen van nagelriemolie is het even belangrijk om handcrème aan te brengen en je handen te masseren. Dit draagt bij aan de rehydratatie van de handen en de verbetering van de bloedcirculatie. Door druk uit te oefenen op de handen, kan de circulatie van het bloed dat zich in overbelaste gebieden bevindt terug beter in beweging komen.
6. Hoe zorg je ervoor dat gellak nagels lang mooi blijven?
Wil je langer genieten van je gellak manicure? Dan is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren die de duurzaamheid van je gellak manicure beïnvloeden. In onderstaande puntjes bespreken we deze factoren, zodat je jouw manicure zo lang mogelijk mooi kan houden.
- De conditie van de nagelplaat: de gezondheid van je nagels is van groot belang voor de duurzaamheid van je gellak manicure. Zorg er daarom voor dat je nagelplaat gezond en sterk genoeg is. Dit kan je doen door je nagels regelmatig te verzorgen met nagelriemolie en door een gezonde levensstijl te hanteren.
- De kwaliteit van je gellak: de kwaliteit van de gellak die je gebruikt heeft ook een invloed op de duurzaamheid van je manicure. Kies daarom voor professionele gellak die een goede hechting garandeert en lang mooi blijft op je nagels.
- Een goede voorbereiding van je nagelplaat: een goede voorbereiding van je nagelplaat is essentieel voor een langdurige gellak manicure. Zorg ervoor dat je nagels op een correcte manier worden voorbereid.
- Het gebruik van de correcte uithardingstijden: Het is belangrijk om gellak goed uit te harden. Gebruik daarom altijd de correcte uithardingstijden zoals aangegeven op de verpakking van de gellak of op de webshop van de fabrikant.
- Het correct aanbrengen van gellak: Het correct aanbrengen van gellak is een kunst op zich. Zorg ervoor dat je de gellak in dunne laagjes aanbrengt en dat je de randen van je nagels goed sealt. Zo voorkom je dat er lucht onder je kunstnagels komt en dat de manicure loslaat.
- Invloed van buitenaf, bijvoorbeeld het werken met chemische stoffen: Ook de invloed van buitenaf kan invloed hebben op je gellak manicure. Zo kan het werken met chemische stoffen ervoor zorgen dat je gellak nagels sneller beschadigd worden. Draag daarom altijd handschoenen wanneer je met chemische stoffen werkt.
7. Hoe lang moet gellak onder de lamp?
Gellak droogt niet zonder een nagellamp. Het product heeft een UV bron nodig om uit te harden. Het uitharden van gellak gebeurt door moleculen die zich met elkaar verbinden tot lange ketens. Naarmate de uitharding vordert, worden deze ketens langer en de gellak massa harder.
De uithardingstijd van gellak hangt af van verschillende factoren. In volgende alinea’s bespreken we de belangrijkste factoren die invloed hebben op de uitharding van gellak.
- Nagellamp: het is geen geheim dat een nagellamp nodig is om gellak goed uit te harden. Maar wist je dat de keuze van nagellamp ook invloed kan hebben op de uithardingstijd? Zo zijn er nagellampen met verschillende sterktes, wat kan leiden tot verschillende uithardingstijden. Een lamp met een hogere wattage zal de gellak sneller uitharden dan een lamp met een lagere wattage. Zorg er daarom voor dat je de juiste lamp gebruikt voor de gellak die je wenst aan te brengen.
- Aangeduide uithardingstijden: elke gellak heeft een aangeduide uithardingstijd. Deze tijd geeft aan hoe lang het duurt vooraleer de gellak volledig is uitgehard. Het is belangrijk om deze tijd goed na te volgen. Dit kan verschillen per gellak product of merk.
- Pigmentatie van de gellak: de pigmentatie van de gellak kan ook invloed hebben op de uithardingstijd. Over het algemeen geldt dat donkere kleuren langer nodig hebben om uit te harden dan lichte kleuren. Hou dus rekening met de aangeduide uithardingstijden.
8. Kan gellak te weinig of te lang worden uitgehard?
Het is belangrijk om te weten hoe je gellak op de juiste manier moet uitharden, anders kan het leiden tot overmatige uitharding of onder uitharding.
Ten eerste is het belangrijk om de correcte uithardingstijden te volgen die door de fabrikant zijn aanbevolen. Als de gellak te weinig of te lang wordt uitgehard, kan dit leiden tot problemen zoals huidgevoeligheid, luchtbellen en doffe plekken op de nagels.
Overmatige uitharding kan worden veroorzaakt door ongewilde UV-blootstelling. Dit kan optreden wanneer kunstnagels langdurig worden blootgesteld aan natuurlijke zonlicht of zonnebanken. Dit zorgt ervoor dat de nagels brozer worden en hun flexibiliteit verliezen, wat ten koste gaat van de duurzaamheid van je manicure. Daarnaast kan een UV of LED lamp ook overmatige uitharding veroorzaken. De UV-energie is namelijk gebaseerd op verschillende golflengtes, dus is het belangrijk om de door de fabrikant aanbevolen lamp te gebruiken. De juiste uithardingstijden vind je terug op het etiket van het product of op de website van de fabrikant.
Naast overmatige uitharding, kan onvoldoende uitharding leiden tot huidgevoeligheid, met symptomen zoals: roodheid, jeuk en waterblaren. Andere tekenen van onvoldoende uitharding zijn luchtbellen onder de kunstnagels en doffe, zachte plekken op de nagels waar de coating te gemakkelijk weggevijld kan worden.
9. Kan ik mijn nagels verlengen met gellak?
Indien je jouw nagels wenst te verlengen met gellak is het belangrijk om te weten dat je hiervoor sjablonen nodig hebt. Gellak is namelijk niet sterk genoeg om met tips te verlengen. Wil je met tips werken, dan is gel, acryl of acrylgel een betere optie.
Kortom, als je op zoek bent naar een manier om je nagels te verlengen, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Gellak met sjablonen is een mogelijkheid, maar heeft zijn beperkingen. Indien je lange en sterke nagels wilt is gel, acryl of acrylgel wellicht een beter keuze.
10. Kan je verschillende gellak merken combineren?
Om een duurzame hechting van de gellak manicure te verzekeren, wordt het afgeraden om verschillende merken te combineren.
In de nagelwereld zijn er heel wat verschillende nagelmerken. Het is daarom verleidelijk om merken te combineren. Helaas kan dit leiden tot een verminderde hechting van de gellak. Het kan zelfs leiden tot lifting, afbrokkeling en kleurvervaging. Daarom raden we het af om verschillende merken te combineren.
Een belangrijke reden waarom het combineren van merken wordt afgeraden, is omdat veel professionele merken hun nagelproducten binnen het merk testen en niet met andere merken. Dit wilt zeggen dat de fabrikant niet kan garanderen dat de hechting optimaal blijft indien je merken combineert. Het is dus beter om te kiezen voor één merk, om zo de beste kwaliteit en duurzaamheid te garanderen.
11. Is het nodig om een topcoat aan te brengen?
Het aanbrengen van een topcoat is van groot belang bij het aanbrengen van kunstnagels. Een topcoat zal de levensduur van de manicure aanzienlijk verlengen. Het voorkomt dat de gellak gaat afbladeren en het biedt bescherming aan de manicure. Het sealen van de nageltoppen met topcoat is heel belangrijk om chipping te voorkomen. Bovendien biedt een topcoat bescherming aan de gellak tegen externe schade zoals stoten en krassen en beschermt het tegen verkleuringen.
12. Hoe moet je jouw nagels sealen?
Wil je voorkomen dat je gellak nagels snel loslaten? Dan is het zeer belangrijk om je kunstnagels goed te sealen. Maar hoe doe je dit precies?
Ten eerste is het van belang om jouw penseel in een hoek van 90° (horizontaal) te houden ten opzichte van de top van je nagelplaat. Gebruik vervolgens de zijkant van je penseel om de top coat aan te brengen. Zorg er voor dat er niet te veel top coat op je penseel zit. Wrijf daarna langzaam heen en weer (van links naar rechts) om de punt van je nagel te bedekken.
13. Waarom blijft mijn gellak plakkerig?
Tijdens het uitharden van gellak wordt een plaklaag gevormd. Maar wat is die plaklaag precies en waarom ontstaat het?
Een plaklaag is een niet uitgehard deel van een UV-uithardend product. De kleverige laag wordt gevormd doordat de zuurstof die aanwezig is in de lucht het uithardingsproces van de kunstnagels verstoort. Sommige UV-uithardende producten zijn echter ontwikkeld om het uithardingsproces te versnellen, waardoor de zuurstof geen kans krijgt om de vorming van moleculaire ketens te verstoren. Bij top coat-producten noemen we dit “no wipe” top coats. Deze top coats laten geen plaklaag achter.
Het is belangrijk om te weten dat de plaklaag na het uitharden van de gellak verwijderd moet worden. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een celstofdepper en cleaner. Door de plaklaag te verwijderen, wordt de glanzende afwerking van de gellak zichtbaar en krijgen jouw nagels de gewenste uitstraling.
Leave a comment
All comments are moderated before being published.
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.