UV gel

UV gel

1. Wat is UV gel?

UV gel is een dikke, vloeibare substantie die wordt gebruikt om kunstnagels te creëren. In tegenstelling tot acrylnagels moet je gelnagels uitharden onder een nagellamp. Bovendien zijn ze flexibeler en buigzamer dan acrylnagels. Gel bestaat uit korte ketens van moleculen die tijdens het uithardingsproces in een UV-lamp verbinden tot lange ketens. Dit proces zorgt voor een versteviging van de natuurlijke nagels. Met behulp van tips of sjablonen kan je jouw natuurlijke nagels zelfs verlengen. Daarom zijn gelnagels de ideale oplossing voor vrouwen met dunne, korte en/of broze nagels.

2. Voor- & nadelen van gel

Net als elk ander product heeft UV-gel echter zowel voor- als nadelen. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van gelnagels. 

2.1 Voordelen

  • Gelnagels blijven tot wel 4 weken mooi op je nagels zitten zonder dat de glans vervaagt. 
  • Met UV-gel kan je jouw natuurlijke nagels verlengen en ze er langer uit laten zien.
  • Gelnagels zien er natuurlijk uit. 
  • Gelnagels zijn flexibel en buigzaam, wat betekent dat ze minder snel breken of afbrokkelen.
  • In tegenstelling tot acrylnagels, heeft gel geen storende chemische geurtjes.

2.2 Nadelen

  • Het plaatsen en verwijderen van gelnagels duurt wat langer dan bij traditionele nagellak.
  • Om de gel uit te harden heb je een nagellamp nodig.
  • Het aanbrengen van gelnagels vereist enige vaardigheden en kennis.

3. Consistentie van gel

Oligomeren vormen een fundamenteel bestanddeel van UV-gel. In tegenstelling tot monomeren, die individuele moleculen zijn, zijn oligomeren moleculen die gedeeltelijk aan elkaar zijn verbonden. Om het nut van voorgevormde molecuulketens (oligomeren) te begrijpen, is het van belang om eerst te begrijpen hoe UV-producten uitharden. Onder invloed van UV-energie vormen moleculen lange ketens met elkaar. Het uithardingsproces treedt op zodra lange ketens ontstaan. Omdat een nagellamp slechts een kleine hoeveelheid UV-energie afgeeft, verloopt het uithardingsproces inefficiënt en traag. Hierdoor kunnen acrylnagels, die zijn gemaakt op basis van monomeer vloeistof en polymeer poeder, niet onder een nagellamp uitharden. Om deze reden bestaat UV-gel uit reeds aan elkaar gekoppelde moleculen (oligomeren) die het uithardingsproces versnellen.

De dikte (consistentie) van UV-producten wordt bepaald door de lengte van de ketens van monomeren. Losse moleculen (monomeren) hebben een grote bewegingsvrijheid doordat de moleculen niet aan elkaar gekoppeld zijn. Deze moleculen kunnen in alle richtingen bewegen, waardoor een vloeistof ontstaat. UV-gels daarentegen bestaan uit oligomeren. Deze moleculaire ketens raken met elkaar verstrengeld, waardoor ze minder bewegingsvrijheid hebben. Door deze beperkte bewegingsvrijheid krijgt het product een dikte die vergelijkbaar is met een gel. Meestal wordt de dikte van UV-uithardende producten uitgedrukt in viscositeit of consistentie. De consistentie/viscositeit van gel wordt bepaald door het toevoegen of verwijderen van additieven (grondstoffen).

4. Wordt de flexibiliteit van UV gel bepaald door de consistentie van het product?

Oligomeren spelen een belangrijke rol bij de flexibiliteit van UV gel. Oligomeren zijn de bouwstenen van UV gel en zijn verantwoordelijk voor het creëren van de sterkte en duurzaamheid van je gelnagels.

Echter, niet alleen de oligomeren zijn belangrijk. Het uithardingsproces speelt ook een cruciale rol bij het verkrijgen van de gewenste resultaten. Het is belangrijk om de juiste uithardingstijden te volgen, die meestal op het product zelf of op de website van de verkoper vermeld staan. Als je je gelnagels niet lang genoeg laat uitharden, kunnen ze te flexibel worden en zelfs leiden tot het ontwikkelen van een contactallergie.

5. Wat heb je nodig om UV gel aan te brengen?

Om te beginnen met een gel manicure, heb je enkele nagel tools nodig om je natuurlijke nagelplaat voor te bereiden. Denk maar aan een cuticle pusher, nagelriemtang, nagelvijl… Naast deze tools heb je ook een aantal producten nodig, zoals een gel penseel, nail prep, primer, base coat, gellak keur(en) en top coat. Je hebt ook een UV/LED lamp nodig om de gelmassa uit te harden. Ook heb je de gepaste UV gel nodig. Het is belangrijk om kwaliteitsvolle producten te gebruiken voor een langdurig resultaat. 

6. Welke vijl moet je gebruiken bij een gel manicure?

Bij een gel manicure is het essentieel om de juiste vijl te gebruiken. We raden aan om een 100/180 vijl te gebruiken. Deze vijl heeft twee verschillende grits die elk voor een ander doeleinde wordt gebruikt. Grit 100 wordt gebruikt om de gelmassa of andere harde kunstnagels te verwijderen. Grit 180 wordt gebruikt om natuurlijke nagels en kunstnagels in vorm te vijlen en om ze in te korten.

Als je voldoende vaardigheden hebt, kan je ook de 80/100 vijl gebruiken, die een grovere grit heeft dan de 100/180 vijl. De zijde met grit 80 wordt gebruikt om harde kunstnagels te vormen (zoals acryl en polygel) of om ze te verwijderen. Let op, deze vijl mag zeker niet worden gebruikt op de natuurlijke nagels. 

Bij het verwijderen en in vorm vijlen van gelnagels wordt meestal de 100/180 vijl gebruikt. Met deze vijl heb je minder kans om je natuurlijke nagel te beschadigen. 

7. UV gel aanbrengen, bijwerken en verwijderen

Het is van groot belang dat je op de juiste manier UV gel aanbrengt, bijwerkt en verwijdert. Het niet correct uitvoeren van deze handelingen kan namelijk leiden tot beschadiging van je natuurlijke nagels. Zo kan het beschadigen van de matrix zorgen voor onregelmatigheden in de nagelplaat die soms onherstelbaar zijn. Daarnaast is er ook een risico op het ontwikkelen van een contactallergie, voornamelijk als gevolg van verkeerde uitharding of huidcontact met het nagelproduct. Het is dus belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en de techniek correct uit te voeren om mogelijke schade aan je nagels en huid te voorkomen.

8. Hoelang blijven gelnagels?

Gelnagels kunnen over het algemeen zo’n 3-4 weken mooi blijven zitten op je nagels, maar dit kan afhangen van verschillende factoren. De duur van gelnagels kan onder andere afhankelijk zijn van de uitgroei, de conditie van je natuurlijke nagels, de kwaliteit van de gel en de behandelmethode. Om de duur van je manicure te verlengen is het belangrijk dat de gelnagels op de juiste manier worden aangebracht. Daarnaast is het belangrijk om de gel aan te brengen op een gezonde nagelplaat. Als je UV-gel aanbrengt op een beschadigde nagelplaat, zal de manicure niet lang houden en kan het zelfs leiden tot beschadiging en vervorming van de natuurlijke nagelplaat. Het is dus essentieel om de juiste stappen te nemen om te zorgen dat je gelnagels zo lang mogelijk mooi blijven.

9. Mag je UV gel verdunnen?

Het is ten zeerst afgeraden om gel te verdunnen! Het toevoegen van een bepaalde vloeistof kan het uithardingsproces van de UV-gel namelijk aanzienlijk beïnvloeden, waardoor de gelnagels niet meer efficiënt uitharden. Hierdoor worden je kunstnagels slecht uitgehard. Het is belangrijk om te weten dat UV-producten die slecht of verkeerd worden uitgehard een belangrijke oorzaak kunnen zijn van het ontwikkelen van een contactallergie. Het is daarom van groot belang om de juiste stappen te nemen bij het aanbrengen van gel op je nagels, en het ten alle tijden te vermijden om gel te verdunnen. 

10. Verzwakken je natuurlijke nagels na een gel manicure?

Wanneer je jouw kunstnagels verwijdert, zal je merken dat je natuurlijke nagels wat flexibeler aanvoelen. Dit heeft echter niets te maken met de gebruikte gel. Het komt doordat kunstnagels het vochtgehalte in je natuurlijke nagelplaat verhogen met zo’n 10-15%. Dit zorgt ervoor dat je natuurlijke nagels gedurende 12-24 uur wat flexibeler aanvoelen. Na deze periode nemen je nagels echter weer hun oorspronkelijke conditie aan.

11. Gelnagels laten los

Het kan voorkomen dat je gelnagels loslaten en dat kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een slechte voorbereiding van de natuurlijke nagelplaat, waardoor de gel geen goede hechting kan vinden. Maar ook het verkeerd aanbrengen van het nagelproduct, een beschadigde nagelplaat of gel die te dik ligt, kunnen zorgen voor loslating. Om dit te voorkomen is het essentieel om de natuurlijke nagels op de juiste manier voor te bereiden en de gel op de juiste manier aan te brengen. 

12. Welke nageltechniek is er beter? UV gel of acryl?

Als het gaat om het kiezen tussen acryl of gel nagels, hangt dit af van je persoonlijke voorkeur. Sommigen verkiezen gel, terwijl anderen de voorkeur geven aan acryl. Er zijn echter ook andere factoren die kunnen meespelen bij het maken van je keuze. Bijvoorbeeld, bij het gebruik van acryl hoeft er geen nagellamp worden gebruikt, waardoor er enkele minuten per manicure worden bespaard. Aan de andere kant zijn gelnagels flexibeler dan acryl, waardoor veel klanten gel als comfortabeler ervaren. Het belangrijkste is echter dat beide technieken veilig zijn voor de natuurlijke nagelplaat, zolang ze correct worden aangebracht en verwijderd. Kortom, de keuze tussen gel en acryl hangt af van je persoonlijke voorkeur en praktische overwegingen, maar beide opties zijn veilig en effectief. 

13. Kan je allergisch worden aan gelnagels?

Elk nagelproduct kan de oorzaak zijn van een contactallergie, niet alleen gel. Contactallergieën worden veroorzaakt door specifieke stoffen in nagelproducten waarop ons lichaam reageert. Deze allergische reacties kunnen worden veroorzaakt door onvoldoende uitgeharde nagelproducten, het slecht uitvoeren van een manicure of door langdurig of herhaald contact met het nagelproduct op de huid. 

Het is belangrijk om te begrijpen wat een contactallergie is en hoe het kan worden voorkomen. Daarom hebben we in onze blog over contactallergie een diepgaande bespreking over dit onderwerp. 

14. Kan UV gel gebruikt worden voor pedicures?

Er zijn maar weinig nagelstylisten die een pedicure met gel aanbieden. In plaats daarvan gebruiken de meeste gellak voor een pedicure behandeling. Het verschil? Gellak kan veel dunner worden aangebracht dan gel, wat een meer natuurlijke uitstraling geeft. Hierdoor is het eenvoudiger om een strak en glad resultaat te bereiken.

15. Verschillende soorten gels

15.1 Base gel

Een base gel zorgt namelijk voor een sterke hechting tussen de nagelplaat en de kunstnagel, waardoor lifting wordt voorkomen. Dit is een belangrijk factor voor de duurzaamheid van de kunstnagels. Daarnaast kan een base gel ook worden gebruikt om je natuurlijke nagels te versterken en te egaliseren. Het is de eerste stap na het voorbereiden van de nagels en wordt aangebracht voordat je andere opbouwende gels aanbrengt. 

15.2 Builder gel

Met een builder gel kan je jouw natuurlijke nagels versterken, verlengen en opbouwen. Dit product heeft meestal een middel-dikke tot dikke consistentie en kan transparant zijn, maar ook kleur bevatten (cover gel). Een builder gel is in de meeste gevallen zelfnivellerend, wat betekent dat oneffenheden vanzelf egaliseren. Dit zorgt voor een glad oppervlak en een mooie afwerking. Builder gels worden vaak gebruikt als basis voor een set kunstnagels, maar kunnen ook op zichzelf worden gebruikt voor een natuurlijke look. 

15.3 Cover gel

Cover gel is een geweldige optie om verkleuringen, oneffenheden en beschadigingen op je nagels te verbergen. Een cover gel is eigenlijk gewoon een builder gel, maar dan met de toevoeging van kleur. Meestal heeft een cover gel een natuurlijke tint, waardoor het ideaal is voor het camoufleren van onvolkomenheden op je nagels. Dit product wordt vaak gebruikt in nail art technieken zoals French manicure, babyboom en ombre. Het zorgt niet alleen voor een egaler oppervlak, maar ook voor een mooie kleur die perfect bij je past. 

15.4 White gel

Witte gel is perfect voor het uitvoeren van verschillende nail art technieken. Het wordt vaak gebruikt voor French manicure, babybooms, handpainting en andere creatieve nagel ontwerpen. Een groot voordeel van witte gel is dat het een hoge weerstand heeft tegen vergeling, dankzij de UV-filters en kleur stabilisatoren die in het product aanwezig zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat de meeste witte gels niet als builder gel kunnen worden gebruikt vanwege hun specifieke eigenschappen. Er zijn maar heel weinig witte gels die ook als builder gel kunnen worden gebruikt.

15.5 One phase gel

Een one phase gel kan gebruikt worden als base, builder en top. Hierdoor kan je natuurlijke nagels verlengen, opbouwen en afwerken in één stap. Hoewel een one phase gel erg handig kan zijn, moet er wel worden opgemerkt dat er een klein kwaliteitsverschil kan zijn ten opzichte van het gebruik van afzonderlijke base, builder en top coat. 

15.6 Top gel

Top gel ook bekend als top coat, is een essentieel product om je manicure af te werken. Het beschermt de manicure tegen schade, stoten en andere externe factoren. Daarnaast zorgt een top gel ervoor dat de kleur van je kunstnagels mooi blijft zonder dat het verkleurt. Er zijn verschillende soorten afwerkingen mogelijk, zoals glanzend, mat of met glitters.

Reading next

Nagelverzorging
Kunstnagels tijdens de zwangerschap

Leave a comment

All comments are moderated before being published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.