Freesbitjes

Freesbitjes

1. Wat zijn freesbitjes

Voor vele nagelstylisten vervangen freesbitjes de ordinaire vijlen. Freesbitjes zijn het belangrijkste element van een freesmachine, zonder bitjes kan je de nagelfrees niet gebruiken. Het wordt aangebracht aan het handvat van een freestoestel. Het freestoestel zorgt ervoor dat het bitje roterende bewegingen maakt, waardoor je gemakkelijk en moeiteloos vele stappen van een manicure kan uitvoeren. Denk maar aan je nagelriemen optillen, verwijderen, overtollige velletjes verwijderen en om kunstnagels te verwijderen, vormgeven, egaliseren en in vorm vijlen.

Freesbits zorgen voor een perfecte voorbereiding van de nagels voor verdere behandelingen. Voor iedere stap wordt er een verschillend freesbitje gebruikt. Ze verschillen voornamelijk in hun vorm waaruit ze gemaakt zijn en de gradatie.

2. Uit welk materiaal zijn freesbitjes gemaakt

Er bestaan verschillende soorten nagelfrees bitjes die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Freesbitjes hebben net zoals vijlen een gradatie. De gradatie van freesbitjes kan je herkennen door een gekleurde streep. Het kleur met de kleinste grit is zwart, daarna heb je geel, rood, blauw en groen. In het assortiment van Mistero Milano vind je enkel de middelste gradaties terug (rood en blauw). Daarnaast heb je ook schuurdoppen en schuurrolletjes die bijna dezelfde werking en gradatie hebben als een gewone vijl. Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende bits en hun werking.

2.1 Nagelriem bitjes

Nagelriem bitjes worden ook diamond bits genoemd. Dit komt omdat ze een zeer fijne diamantkorrel bevatten. Ze worden gebruikt om nagelriemen op te tillen, te verwijderen en overtollige velletjes rondom de nagelplaat te verwijderen.

2.2 Bitjes voor kunstnagels 

In het assortiment van Mistero Milano vind je deze bits in 2 verschillende kleuren terug, blauw en rood. Blauw wordt gebruikt voor het verwijderen, egaliseren, inkorten en vormgeven van gel, acryl en polygel nagels. Rood wordt gebruikt voor het verwijderen van gellak nagels. Deze bitjes zijn verkrijgbaar in 2 verschillende vormen. De ene heeft een kop die meer afgerond is dan de andere, wat beter is voor beginners. Dit komt doordat je met een scherpere punt meer kans hebt om wondjes te veroorzaken.

2.3 Keramische bitjes

Keramische freesbitjes worden gebruikt om de kunstnagels te verwijderen. De bits zijn gemaakt van zirkoniumoxide wat ervoor zorgt dat ze zeer duurzaam zijn en bestand zijn tegen beschadigingen. Ze gaan geen hittevorming vormen bij het wegvijlen van de kunstnagels. Net zoals bij de bitjes voor het verwijderen van kunstnagels zijn de keramische nagelfrees bitjes in het assortiment van Mistero Milano terug te vinden in 2 verschillende kleuren. Blauw voor het verwijderen, egaliseren, inkorten en vormgeven van gel, acryl en acyrlgel en rood voor het verwijderen van gellak.

2.4 Schuurrolletjes

De schuurrolletjes hebben meestal dezelfde gradaties zoals gewone vijlen/buffervijlen. De rolletjes moet je op een schuurdophouder aanbrengen. Deze rolletjes kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden, dit is afhankelijk van de grit. Gradatie 100 wordt gebruikt voor het verwijderen en inkorten van kunstnagels, gradatie 150 wordt gebruikt voor het bijwerken van de gel, acryl en polygel massa en gradatie 240 wordt gebruikt om de natuurlijke nagelplaat bij te werken.

2.5 Schuurdoppen

De schuurdoppen worden meestal gebruikt bij pedicure behandelingen maar kunnen ook gebruikt worden om de kunstnagels te verwijderen. De schuurdoppen moet je op een schuurdophouder aanbrengen. De doppen kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden afhankelijk van de grit. Gradatie 60 & 80 worden gebruikt om eelt te verwijderen van de voeten en om kunstnagels te verwijderen. Gradatie 120 wordt gebruikt om de huid van de voeten glad te maken.

3. Hoe kies ik het juiste bitje?

Ieder bitje heeft zijn eigen voordelen en specifieke werking. De keuze voor een bitje hangt af van het type behandeling die je op jouw nagels wilt uitvoeren. Met behulp van diverse freesbitjes kan je verschillende behandelingen uitvoeren, zoals:

  • Nagelriemen optillen en verwijderen
  • Je natuurlijke nagelplaat voorbereiden
  • Overtollige huid rondom de nagelplaat en op de nagelplaat verwijderen
  • Nagels verkorten
  • Kunstnagels verwijderen
  • Eelt verwijderen

Voor elke specifieke behandeling is het belangrijk om het juiste nagelbitje te kiezen. In het bovenstaande overzicht kan je terugvinden welk nagelbitje geschikt is voor welke behandeling.

4. Onderhoud van je freesbitjes

Voor de veiligheid van je klanten is het zeer belangrijk om je freesbitjes na elk gebruik te reinigen en te ontsmetten. Meestal is het ontsmetten van je nageltools genoeg maar het is nog beter om ze op het einde van de dag te steriliseren om alle bacteriën te doden. In onderstaand overzicht leggen we je uit hoe je jouw nagelbitjes op een correcte manier reinigt.

Stap 1
Verwijder het stof en het resterende kunstnagelproduct die aanwezig is op het bitje met een nagelborsteltje of een bit reiniger.

Stap 2
Indien niet alles loskomt laat het bitje een 5 tal minuten weken in aceton en wrijf daarna nog eens alles af met het nagelborsteltje of met een bit reiniger.

Stap 3
Reinig het bitje grondig met warm water en zeep, spoel het goed af en vervolgens droog het freesbitje grondig af.

Stap 4
Leg je bitje een 5 tal minuten in desinfectiemiddel om deze te ontsmetten

Stap 5
Droog het vervolgens goed af en leg het bitje terug in een afgedekt doosje waar er geen stof aan kan.

Reading next

Vijlen
Manicure

Leave a comment

All comments are moderated before being published.

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.