Waarom vergelen nagels?

Waarom vergelen nagels?

1. Wat zijn gele nagels?

Gele nagels zijn een aandoening waarbij je nagels hun natuurlijke kleur verliezen en een geelachtige tint krijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben en verschillen in ernst. Het komt voor bij personen van alle leeftijden. 

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken voor gele nagels, zoals roken, medische aandoeningen, schimmelinfecties,… Het is belangrijk om de oorzaak vast te stellen en de juiste behandeling te verkrijgen.

Gele nagels zijn vaak een teken van een onderliggend gezondheidsprobleem. Daarom is het belangrijk om bij aanhoudende of ernstige verkleuring van de nagels een arts te raadplegen.

2. Symptomen van gele nagels

Het is belangrijk om te begrijpen dat gele nagels een symptoom kunnen zijn van verschillende onderliggende oorzaken, zoals roken, gezondheidsproblemen, schimmel- of bacteriële infectie,… Hieronder vind je verschillende mogelijke symptomen van gele nagels:

 • Je nagels kunnen dikker en onregelmatig worden.
 • Ze krijgen een geelachtige tint, variërend van lichtgeel tot donkergeel. 
 • In sommige gevallen kan er een onaangename geur ontstaan.
 • Je nagels worden broos en breken of splijten gemakkelijk. 
 • Het nagelbed kan in sommige gevallen een gele verkleuring vertonen.

3. Verschillende oorzaken van gele nagels

Gele nagels kunnen het gevolg zijn van verschillende oorzaken. In sommige gevallen is het mogelijk om gele nagels te voorkomen, maar soms ontstaan ze als gevolg van een onderliggende aandoening waar je niets aan kunt doen. Hieronder gaan we dieper ingaan op de meest voorkomende factoren die gele nagels kunnen veroorzaken.

3.1 Gellak kleuren


Sommige gellakken bevatten kleurstoffen die gele vlekken op je nagelplaat veroorzaken. Deze vlekken worden meestal veroorzaakt door kleurstoffen die in rode en gele gellak zitten. Deze kleurstoffen worden vermeld op het ingrediënten etiket vermeld en kunnen worden herkend worden aan de hand van volgende kleurindex nummers:

 • Rood: 15850 
 • Geel: 19140.

3.2 Roken

Gele nagels komen veel voor bij rokers. Dit komt door de herhaalde blootstelling aan tabaksrook.

3.3 Schimmelinfectie

Schimmelinfecties kunnen leiden tot een geelachtige verkleuring van je nagels. Daarnaast worden  je nagels ook dikker, ruwer, brokkelig en breekbaar. Bij een ernstige schimmelinfectie kunnen de nagels zelfs helemaal of gedeeltelijk loslaten.

3.4 Ziektes

De verkleuring van je nagels kan het gevolg zijn van verschillende medische aandoeningen waaronder:

 • Longaandoening 
 • Leverziekte
 • Schildklieraandoening
 • Diabetes
 • Psoriasis

3.5 Gele nagel syndroom

Het gele nagel syndroom is een zeer zeldzame aandoening, waarvan de oorzaak onbekend is. Deze aandoening kan zorgen voor dikker nagels, mogelijke loslating van de nagels, geelachtige verkleuring en een vertraagde of stilstaande nagelgroei.

4. Wat doen tegen gele nagels?

De behandeling van gele nagels is afhankelijk van de oorzaak. Indien de verkleuring komt door een bepaalde ziekte, schimmel of door het gele nagel syndroom is het belangrijk om contact op te nemen met je arts om de juiste behandeling te verkrijgen. Ook bij aanhoudende en ernstige verkleuring raden we aan om je arts te raadplegen. Hieronder geven we enkele tips als je nagels verkleuren door gellak en roken:

 • Wrijf je nagels zachtjes in met tandpasta en een tandenborstel, tandpasta heeft namelijk een blekende werking.
 • Laat je nagels weken in een kommetje met warm water en citroensap om de verkleuring te verminderen.
 • Plaats een gebitsreinigingstablet in een kommetje met lauw water, laat de tablet oplossen en week je nagels in het kommetje gedurende 5 minuten.

Volgende lezen

Professionele SPA behandeling uitvoeren
BIAB nagels

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.