Vijlen

Vijlen

1. Wat is de grit van een nagelvijl

Elke nagelvijl is voorzien van cijfers, maar wat betekenen die cijfers precies? De cijfers verwijzen naar de korrel van de nagelvijl, ofwel de grootte en grofheid van de schurende deeltjes op de vijl. Wanneer beide cijfers gelijk zijn, betekent dit dat beide zijden van de vijl dezelfde korrel hebben. Als de cijfers verschillend zijn, heeft elke zijde van de vijl een andere korrel en werking.

Een vijl met korrel 180/180 betekent dat beide zijden een korrel van 180 hebben. Een vijl met korrel 100/180 betekent dat de ene zijde een grovere korrel heeft dan de andere zijde.

Over het algemeen geldt: hoe lager het korrelgetal, hoe grover de korrel, en hoe hoger het getal, hoe fijner de korrel. Door de werking van de korrel op de vijl te begrijpen, kan je bepalen welke vijl het meest geschikt is voor jouw behoeften. Hieronder vind je een gedetailleerde uitleg over de verschillende gradaties en hun toepassingen.

1.1. Gradaties en werking van de gewone vijlen

Een gewone nagelvijl is ideaal voor het bijwerken of verwijderen van kunstnagels. Om de natuurlijke nagelplaat voor te bereiden, raden we aan een nagelvijl met een grit van 240 te gebruiken. Hoewel sommige nagelstylisten ook grit 180 gebruiken, adviseren we dit niet. Lagere grits zorgen namelijk voor diepere en bredere krassen op de nagelplaat. Dit vergroot het risico op beschadigingen, omdat bij een grovere grit de nagelplaat snel te dun wordt gevijld. Hieronder geven we een overzicht van verschillende grits en de functies ervan.

 • Grit 80 wordt gebruikt voor het vormgeven en verwijderen van acrylnagels (enkel te gebruiken op een harde massa). Let op: gebruik deze grit nooit op je natuurlijke nagelplaat, omdat dit schade kan veroorzaken.
 • Grit 100 wordt gebruikt voor het in vorm vijlen van kunstnagels en het verwijderen ervan. Let opgebruik deze grit nooit op je natuurlijke nagelplaat, omdat dit schade kan veroorzaken.
 • Grit 180 wordt gebruikt voor het vijlen van zowel je natuurlijke nagelplaat als kunstnagels om ze in de gewenste vorm te vijlen. Bovendien kan het ook worden gebruikt om je nagels in te korten.
 • Grit 240 wordt gebruikt voor het mat maken van je natuurlijke nagelplaat en het voorbereiden ervan voor de verdere stappen in de manicure. Voor het matteren van je nagelplaat raden we eerder een buffervijl aan.

1.2. Gradaties en werking van de buffer vijlen en blokvijlen

Zowel buffervijlen als blokvijlen hebben vergelijkbare functies. Welke van de twee het beste is, hangt af van jouw persoonlijke ervaring en voorkeuren. Sommige mensen geven de voorkeur aan een buffervijl, terwijl anderen liever een blokvijl gebruiken. We zullen je meer uitleg geven over de verschillende gradaties en de toepassing van buffervijlen en blokvijlen.

 • Grit 100 wordt gebruikt om het volledige oppervlak van je kunstnagel te egaliseren en om diepe krassen te verwijderen.
 • Grit 120 wordt gebruikt om de natuurlijke nagelplaat te matteren en te egaliseren.
 • Grit 180 wordt gebruikt voor het verwijderen van krassen op de kunstnagels en voor het matteren en egaliseren van de natuurlijke nagelplaat.
 • Grit 240 wordt gebruikt om de natuurlijke nagelplaat te matteren en te egaliseren.
 • Grit 280 wordt gebruikt om krassen te verwijderen op kunstnagels en voor het matteren van de natuurlijke nagels.

1.3. Gradaties en werking van de polijstvijl

Bij een klassieke manicure wordt dikwijls een polijstvijl gebruikt om de nagels een prachtige natuurlijke glans te geven, zonder dat er nagellak nodig is. Hieronder vind je meer uitleg terug over de verschillende korrelgroottes en de werking van polijstvijlen.

 • Grit 600 wordt gebruikt voor het matteren van de natuurlijke nagelplaat.
 • Grit 3000 wordt gebruikt om de natuurlijke nagelplaat te laten glanzen.

2. Wat is het verschil tussen een buffervijl en gewone vijl?

Er zijn heel wat verschillen tussen een gewone nagelvijl en een buffervijl. Het wordt elk gebruikt voor verschillende doeleinden: de nagelvijl wordt gebruikt om de nagels te vijlen, terwijl de buffervijl gebruikt wordt om de nagels te polijsten. Bovendien worden deze vijlen op een specifieke manier gemaakt, waardoor ze elk hun eigen unieke eigenschappen hebben.

Een nagelvijl heeft een harde kern, waarmee de vrije rand van de nagels wordt gevijld en de natuurlijke vorm. Bovendien worden gewone vijlen soms gebruikt om de nagels in te korten in plaats van een nageltang of nagelschaar.

Een buffervijl daarentegen heeft een zachte kern die meer flexibiliteit biedt. Deze vijl wordt gebruikt om de oppervlakte van de nagels glad te maken, ribbels te egaliseren en een glanzende en gezonde uitstraling aan de nagels te geven. Daarnaast kan een nagelbuffer worden gebruikt om de natuurlijke nagelplaat te matteren, wat zorgt voor een betere hechting van nagelproducten.

3. Wat is het verschil tussen de verschillende vijl vormen?

Op de markt zijn er diverse vormen van nagelvijlen verkrijgbaar. Veel mensen vragen zich af of de vorm van de vijl belangrijk is. Het antwoord is ja, elke vorm heeft zijn eigen functie. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende vormen en hun specifieke functie.

 • Banaanvijl
  De banaanvijl is perfect voor het vijlen van de nagels rondom de nagelriemen. Bovendien heeft deze vijl een ergonomische vorm die overbelasting van de pols voorkomt. 
 • Rechte vijl
  De rechte vijl is ideaal om de zijwanden en de punt van je nagels recht te vijlen.
 • Halve maan
  De halve maan vijl combineert de eigenschappen van een rechte en een banaanvijl. Met deze vijl kan je nauwkeurig vijlen langs de nagelwanden en rond de nagelriemen.
 • Ovaal
  De ovale vijl heeft aan beide uiteinden een afgeronde zijkant. Deze vijl is perfect voor het vijlen van het onderste gedeelte van de nagel en rond de nagelriemen. Bovendien is de ovale vijl breder, waardoor je een groter oppervlak van de nagel kan vijlen.

 

4. Welke nagelvijl wordt gebruikt om gel, acrylgel en acryl te verwijderen?

Bij het verwijderen van gel-, acrylgel- of acrylnagels is het aangeraden om een vijl te kiezen met een grit tussen 80 en 180. Vaak wordt een 100/180 of 80/100 vijl gebruikt.

Grit 80 wordt gebruikt om de dikte van het nagelproduct te verminderen en grit 100 wordt gebruikt om de kunstnagels in te korten. Let op dat je grit 80 en 100 nooit op je natuurlijke nagels gebruikt, omdat dit schade kan veroorzaken aan je natuurlijke nagelplaat. 

5. Welke nagelvijl wordt gebruikt om gellak te verwijderen?

Bij het verwijderen van gellak is het aangeraden om een vijl te kiezen met een grit tussen 100 en 180. Vaak wordt een 100/180 of 180/240 vijl gebruikt.

Grit 100 wordt gebruikt om de dikte van het nagelproduct te verminderen en je kunstnagels in te korten en grit 180 wordt gebruikt voor het vormgeven van je natuurlijke nagel. Let op dat je grit 100 nooit op je natuurlijke nagels gebruikt, omdat dit schade kan veroorzaken aan je natuurlijke nagelplaat. 

6. Welke grit mag ik gebruiken op natuurlijke nagels?

Bij het vijlen van je natuurlijke nagelplaat wordt aangeraden om een vijl te kiezen met een grit tussen 180 en 240. Vaak wordt een 100/180 of 180/240 vijl gebruikt.

Hoewel professionele nagelstylisten vaak een grit 180 gebruiken voor het vijlen van het oppervlak van de natuurlijke nagels, is het aangeraden om geen vijl te gebruiken met een grovere korrel dan 240. Grit 180 kan wel worden gebruikt om je natuurlijke nagels in te korten en vorm te geven. Buffervijlen kunnen echter een grove korrel hebben, omdat ze een dempende laag hebben die meer bescherming biedt.

Volgende lezen

Wat kosten kunstnagels in een nagelstudio?
Freesbitjes

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.