Hoe snel groeien nagels?

Hoe snel groeien nagels?

1. Hoe snel groeien de natuurlijke nagels?

Nagels hebben het vermogen om gedurende je hele leven te groeien en zichzelf te regenereren na beschadiging. Over het algemeen groeien nagels ongeveer 0,1 mm per dag, wat betekent dat ze in een maand ongeveer 3-4 mm groeien. Na ongeveer 3-6 maanden zijn je nagels volledig uitgegroeid. Wanneer er ernstige schade aan de nagelmatrix wordt aangericht, kan de groei van je nagels belemmerd worden of zelfs volledig stoppen. 

2. Wat beïnvloedt de groei van de nagels?

Als je mooie, lange nagels wilt is het belangrijk om te begrijpen welke factoren de groei van je nagels kunnen beïnvloeden. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste factoren die de snelheid van nagelgroei kunnen beïnvloeden.

2.1. Dominante hand

Ee nagels van je dominante hand groeien meestal sneller dan die van je andere hand, omdat je deze hand simpelweg meer gebruikt. Bovendien groeit de nagel van je pink vaak langzamer dan de andere nagels.

2.2. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen kunnen een grote invloed hebben op de groei van je nagels zoals bijvoorbeeld een zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heeft de vrouw plotseling een grote toename van oestrogeen en progesteron. Deze hormonale veranderingen zorgen ervoor dat de groei van de nagel versneld wordt.

2.3. Leeftijd

Over het algemeen groeien nagels sneller bij jongere mensen dan bij ouderen. Dit komt vaak doordat de bloedcirculatie afneemt naarmate we ouder worden.

2.4. Nagelbijten

Hoewel nagelbijten een slechte gewoonte is kan het wel leiden tot snellere nagelgroei. Dit komt doordat het bijten schade aan de nagels veroorzaakt, wat de bloedstroom naar het nagelbed kan stimuleren en de groei kan versnellen.

2.5. Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een snellere nagelgroei. Goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap zijn allemaal belangrijk voor gezonde nagels.

2.6. Geslacht

Mannen hebben over het algemeen een snellere nagelgroei dan vrouwen.

3. Hoe groeien nagels?

De nagelgroei begint vanuit de nagelwortel, ook wel bekend als de matrix. De matrix is verantwoordelijk voor het continu produceren van nieuwe nagelcellen. Elke cel in de matrix blijft zich delen en creëert zo nieuwe cellen, waardoor de nagel kan groeien. Naarmate de nieuwe cellen zich vermenigvuldigen, duwen ze de oude cellen naar de oppervlakte. Wanneer de nieuwe nagelcellen aan de oppervlakte zijn, verliezen ze hun vermogen om zich te vermenigvuldigen en worden ze dode cellen. Dit proces herhaalt zich steeds opnieuw.

Let op! Het is belangrijk om te weten dat beschadiging aan de matrix kan zorgen voor een slechte nagelgroei of in sommige gevallen kan de nagel zelfs helemaal niet meer groeien.

4. Kan de nagelgroei versneld worden?

Er bestaan veel misverstanden over het versnellen van de nagelgroei. Velen denken dat nagelriemolie of andere cosmetische middelen de groei van de nagels kunnen versnellen, maar helaas is dit niet het geval. Nagelriemolie kan de flexibiliteit van de nagelplaat verhogen en zo de broosheid verminderen, waardoor je nagels sterker worden en minder snel afbreken. Dit zorgt ervoor dat je nagels langer worden. Maar om de nagelgroei werkelijk te versnellen, moet de nagelmatrix meer cellen produceren. Dit kan gestimuleerd worden door het eten van gezonde voeding. Vitaminen en mineralen, zoals vitamine B en biotine, zijn belangrijk voor de nagelgroei. Ook zink en ijzer spelen een belangrijke rol. 

5. Hoe zit het met de groei van teennagels?

Het is bekend dat teennagels veel trager groeien dan vingernagels. Terwijl vingernagels gemiddeld 3-4 mm per maand groeien, is de groei van teennagels beperkt tot slechts 2-3 mm per maand. Dit betekent dat het veel langer duurt voordat je teennagels volledig zijn uitgegroeid, namelijk 12-18 maanden. 

6. Waarom groeien vingernagels sneller dan teennagels?

Vingernagels groeien veel sneller dan teennagels. Dit komt doordat de groei van nagels afhankelijk is van factoren zoals bloedsomloop, energie en voedingsstoffen. Dit is de belangrijkste reden waarom teennagels langzamer groeien. Bovendien worden teennagels anders behandeld dan vingernagels, bijvoorbeeld doordat we schoenen of sokken dragen die de bloedcirculatie beperken, wat de groei vertraagt.

Een andere reden waarom vingernagels sneller groeien, is dat onze handen zich dichter bij ons hart bevinden en daardoor beter doorbloed zijn. Voeten krijgen daarentegen minder zuurstof en voedingsstoffen voor het aanmaken van nieuwe cellen vanwege een verminderde bloedcirculatie in dit gebied.

Volgende lezen

Vloeistoffen
Hoe polygel aanbrengen?

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.