Acryl

Acryl

1. Wat zijn acrylnagels?

Acrylnagels worden gemaakt door het combineren van acryl liquid (monomeer) en acryl poeder (polymeer). Het mengen van deze twee stoffen resulteert in een dikke massa (acryl massa), die gemakkelijk kan worden gemodelleerd tot de gewenste vorm. Het uithardingsproces begint onmiddellijk na het mengen van de stoffen, dus je hebt slechts een korte periode om de nagels te vormen voordat ze uitharden.

Het bijzondere aan acrylnagels is dat ze geen nagellamp nodig hebben om uit te harden. De uitharding gebeurt door een chemische reactie tussen de liquid en het acryl poeder. Het duurt echter wel 48 uur voordat de nagels volledig zijn uitgehard.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van acrylnagels?

2.1 Voordelen

  • Acrylnagels blijven 4-5 weken mooi op de nagels zitten.
  • Doordat acryl afweekbaar is, zijn de kunstnagels gemakkelijker te verwijderen.
  • Acryl is hard en stevig. Daardoor hebben de kunstnagels een goede duurzaamheid

2.2 Nadelen

  • Sommige chemicaliën die in acryl liquid worden gebruikt zorgen voor een zeer intense en onaangename geur tijdens het aanbrengen.
  • Acrylnagels zien er soms minder natuurlijk uit dan gel, polygel of gellak nagels.
  • Acryl droogt snel op waardoor het soms moeilijk is om de nagels correct te modelleren.

3. Hoelang blijven acrylnagels?

Over het algemeen blijven acrylnagels ongeveer 4-5 weken mooi op de nagels zitten, afhankelijk van je eigen nagelgroei en de specifieke manicure die je hebt gekozen. Als je hebt gekozen voor een natuurlijke kleur, zal de uitgroei van je nagels minder opvallen dan wanneer je hebt gekozen voor felle kleuren. Na 4-5 weken kan je ervoor kiezen om je manicure te behouden en bijwerkingen te laten uitvoeren of om volledig je manicure te veranderen.

4. Is acryl slecht voor de natuurlijke nagel?

Acryl nagels zijn zeker niet slecht voor je natuurlijke nagelplaat. Om schade te voorkomen, is het belangrijk om acrylnagels op de juiste manier aan te brengen en te verwijderen. Als je de acryl nagels verwijdert, kan het zijn dat je natuurlijke nagels gedurende 12-24 uur wat flexibeler aanvoelen. Dit komt doordat kunstnagels het vochtgehalte in de natuurlijke nagelplaat met 10-15% verhogen.

Bij kunstnagels die zijn gemaakt met Methyl Methacrylate Monomer (MMA) producten moet je voorzichtig zijn bij het verwijderen. Hoewel deze stof op zichzelf niet gevaarlijk is, is het een zeer harde stof waardoor je hoger kans hebt op schade aan de natuurlijke nagels bij het verwijderen van de kunstnagels. Daarnaast is het bij deze stof vaak nodig om de natuurlijke nagelplaat te hard te vijlen om ervoor te zorgen dat het product voldoende hecht, waardoor je nagelplaat te dun kan worden. 

5. Welke benodigdheden heb je nodig voor een acryl manicure?

Bij het uitvoeren van een acryl manicure zijn verschillende benodigdheden vereist. Om te beginnen moet je jouw natuurlijke nagelplaat voorbereiden met diverse nagel tools, zoals een cuticle pusher, nagelriemtang, vijl,… Vervolgens heb je een acrylpenseel, dappendish potje, nail prep, primer, base coat, acryl poeder, acryl liquid, eventueel een gellak kleur en een top coat nodig.

In tegenstelling tot bij sommige andere manicure technieken, heb je geen nagellamp nodig om acrylnagels uit te harden. Acryl droogt vanzelf uit, hoewel het tot 48 uur kan duren voordat je acrylnagels volledig zijn uitgehard.

6. Welke vijl kan/moet er gebruikt worden bij acrylnagels?

Voor het vijlen, vormgeven of verwijderen van acrylnagels is het aangeraden om een 80/100 vijl te gebruiken. Deze vijl heeft twee verschillende grits die elk een specifiek doel hebben.

De grit 80 kant wordt gebruikt om harde materialen zoals acrylmassa in vorm te vijlen. De grit 100 kant is geschikt voor het verwijderen van kunstnagels of het egaliseren van de acrylmassa. Het is echter ten zeerste af te raden om de 80/100 vijl op je natuurlijke nagelplaat te gebruiken, omdat dit ernstige beschadigingen kan veroorzaken.

7. Hoe moet je acrylnagels aanbrengen, bijwerken en verwijderen?

Om schade aan je natuurlijke nagelplaat te voorkomen, is het van groot belang om je acryl nagels op de juiste manier aan te brengen, bij te werken en te verwijderen. Helaas worden er in de nagelwereld vaak fouten gemaakt bij deze procedures, en dat komt vaak doordat velen niet opgeleid of slecht zijn opgeleid. Als een manicure niet goed wordt uitgevoerd, bijgewerkt of verwijderd, kan dit schade aan de nagelmatrix veroorzaken, wat kan leiden tot onregelmatigheden in de nagelplaat die soms onherstelbaar zijn.

8. Acryl poeder en vloeistof wisselen van merk, kan dat?

Het wordt sterk afgeraden om acrylpoeder (polymeer) te combineren met een ander merk acrylvloeistof (monomeer). Acryl poeder is namelijk specifiek ontworpen om te werken met de bijbehorende vloeistof. De hoeveelheid benzoylperoxide in de acryl poeder kan namelijk verschillen en dit kan het uithardingsproces beïnvloeden wanneer het wordt gecombineerd met een ander vloeistof.

Als er te weinig benzoylperoxide aanwezig is, zal de uitharding onvolledig zijn. Dit kan leiden tot huidreacties die na herhaalde blootstelling een contactallergie kunnen veroorzaken. Als er te veel benzoylperoxide aanwezig is, zal er juist sprake zijn van over-uitharding. Dit kan leiden tot verkleuring, oververhitting en broosheid van de nagels. Daarom is het belangrijk om altijd acrylpoeder en acrylvloeistof van hetzelfde merk te gebruiken.

9. Hoe kan je de juiste verhouding krijgen van acryl poeder en vloeistof?

Het vinden van de juiste verhouding tussen acrylpoeder en acryl vloeistof is een uitdaging die veel oefening en ervaring vereist. De ideale verhouding is 1,5 delen vloeistof op 1 deel acrylpoeder. Het aanbrengen van de juiste hoeveelheid acrylpoeder vraagt veel training en expertise. Na verloop van tijd kan je zelf gemakkelijker bepalen wat de juiste verhouding is. Als de verhouding niet correct is, kan dit leiden tot nagels die te veel of te weinig uitharden.

10. Hoelang is acrylpoeder houdbaar?

De houdbaarheid van acrylpoeder is afhankelijk van hoe je het bewaart. De temperatuur en blootstelling aan licht hebben namelijk een grote invloed op de kwaliteit van de acrylvloeistof en poeder. Om de acrylpoeder zo lang mogelijk goed te houden, is het belangrijk om het potje altijd goed afgesloten te houden en op te bergen op een droge en donkere plek. De ideale temperatuur om acrylpoeder te bewaren is tussen de 15 en 20°C. Let er ook op dat de meeste merken een houdbaarheidsdatum op hun acryl producten vermelden.

11. Kan je acryl combineren met gellak, gel of acrylgel?

Acryl kan alleen worden gecombineerd met gellak, omdat gel of polygel elk een dikke consistentie en hun eigen elasticiteit hebben. Aan de andere kant heeft gellak een vloeibare consistentie en kan daarom worden gecombineerd met gel, polygel of acryl. Hierdoor kan je een gellak base, kleur en topcoat gebruiken in combinatie met acryl. Als je echter acryl combineert met gel of polygel, zal de duurzaamheid van je manicure sterk verminderen, omdat dit kan leiden tot vroegtijdige loslating.

12. Zwemmen met acrylnagels

Het is veilig om met acrylnagels te zwemmen, het zal je manicure niet beschadigen. Echter, als je kunstnagels langdurig in contact komen met chloor in het water, kan er verkleuring optreden.

Volgende lezen

Hoe polygel aanbrengen?
Uitharding van nagelproducten

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.