Nagelriem verzorging

Nagelriem verzorging

1. Wat is een nagelriem?

De nagelriem is een dun, doorschijnend laagje huid dat afkomstig is van het eponychium en vast zit aan de nagelplaat. Hoewel de nagelriem zelf een dood weefsel is, speelt het een cruciale rol bij de bescherming van de nagelmatrix. Het voorkomt namelijk dat bacteriën en schadelijke stoffen onder de huid doordringen.

De nagelmatrix, ook wel bekend als de nagelwortel, is verantwoordelijk voor de groei van de nagel. Het bevindt zich onder de huid en is niet zichtbaar. Wanneer de nagelmatrix beschadigd raakt, kan dit leiden tot afwijkingen in de nagelplaat.

2. Mag ik mijn nagelriemen knippen?

Er zijn heel wat misvattingen in de nagelwereld dat nagelriemen niet mogen worden geknipt. Het is echter wel toegestaan om de nagelriemen te knippen, maar de proximale nagelplooi en het eponychium niet. Deze worden vaak verward met de nagelriem. De proximale nagelplooi en het eponychium zijn levende delen rondom je nagels die zorgen voor een goede afsluiting waardoor de nagelmatrix beschermt wordt. De nagelriem daarentegen is een dode huid die zonder gevolgen verwijderd kan worden.

3. Hoe verwijder je jouw nagelriem op een veilige manier?

Er zijn twee verschillende manieren om je nagelriemen te verwijderen. De eerste is handmatig, waarbij je een cuticle pusher en nagelriemtang gebruikt. De tweede methode is gebruikmaken van een freestoestel. Het is van groot belang dat je vertrouwd bent met het gebruik van een nagelfrees om te voorkomen dat je de nagelmatrix beschadigt.

Hoe kan je nu veilig je nagelriemen verwijderen? Hieronder leggen we uit hoe je handmatig je nagelriemen kan verzorgen met een cuticle pusher en een nagelriemtang. 

 • Stap 1: Gebruik de platte kant van je cuticle pusher om voorzichtig je nagelriemen naar achteren te duwen.
 • Stap 2: Gebruik een nagelriemtang om voorzichtig losse velletjes te verwijderen.

4. Beschadigde nagelriemen

Een gescheurde nagelriem kan ontstaan als gevolg van droge nagelriemen of doordat ze vast blijven zitten aan de nagels. Gescheurde nagelriemen kunnen bacteriën en schimmels de kans geven om binnen te dringen en een nagelriemontsteking veroorzaken, wat zeer pijnlijk kan zijn. Hieronder bespreken we veelvoorkomende problemen met nagelriemen.

4.1 Gescheurde nagelriemen

4.1.1 Wat is de oorzaak van gescheurde nagelriemen?

Droge en gebarsten nagelriemen kunnen verschillende oorzaken hebben waaronder:

 • Temperatuurwisseling
 • Blootstelling aan huishoudelijke producten (het dragen van handschoenen wordt aangeraden)
 • Gebrek aan goede handverzorging
 • Nagelriem- en nagelbijters
 • Slecht uitgevoerde manicure
 • Vitaminetekorten
 • Huidziektes
 • Veelvuldig je handen wassen
 • Gebruik maken van desinfecterende middelen

4.1.2 Genezing en preventie van gescheurde nagelriemen

Om een nagelriemontsteking te voorkomen, is het belangrijk om beschadigde nagelriemen goed te verzorgen. Het gebruik van een hydraterende handcrème kan helpen om gescheurde nagelriemen te voorkomen. Het is echter ook belangrijk om dagelijks nagelriemolie aan te brengen om droge nagelriemen te voorkomen.

Als je merkt dat je nagelriemen blijven vastzitten aan de nagels, duw ze dan voorzichtig naar achteren. Doe dit bij voorkeur na het nemen van een bad of douche, omdat de nagelriemen dan zachter zijn.

4.2 Nagelriemontsteking

4.2.1 Wat is de oorzaak van nagelriemontstekingen? 

Nagelriemontstekingen ontstaan wanneer de huid rondom de nagel beschadigd raakt, waardoor bacteriën en schimmels de kans krijgen om binnen te dringen. Dit kan leiden tot een ontsteking van de nagelriem.

4.2.2 Hoe een nagelriemontsteking herkennen?

 • Roodheid en zwelling van de huid rondom de nagel.
 • De huid wordt warm en pijnlijk.
 • Een drukkend gevoel.

4.2.3 Het verschil tussen een acute en chronische nagelriemontsteking

Een acute nagelriemontsteking kan bij iedereen voorkomen en wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Deze ontsteking ontwikkelt zich snel (binnen enkele uren) en treft meestal alleen de nagelplooi. Er kunnen meerdere gevoelige blaasjes aanwezig zijn en soms verschijnt er gele etter onder de nagelriem, wat kan leiden tot de vorming van een abces.

Een chronische nagelriemontsteking komt vooral voor bij mensen die voortdurend koude en natte handen hebben, last hebben van huidaandoeningen of diabetes zijn. Het is een geleidelijk proces dat begint in de nagelplooi en zich verspreidt over de hele nagel. De nagelplooien zijn gezwollen en vaak komt de nagelplaat los, waardoor bacteriën onder de nagelplaat kunnen ontstaan. 

4.2.4 Hoe genees je en voorkom je een nagelriemontsteking?

Als er etter aanwezig is in de ontsteking, kan een arts dit verwijderen door middel van een kleine snede. De ontsteking geneest meestal vanzelf, vooral in milde gevallen die binnen enkele dagen verdwijnen. Om dit proces te ondersteunen, kun je jouw vingers of tenen laten weken in een sodabadje.

Bij een chronische nagelriemontsteking wordt meestal antischimmelzalf voorgeschreven. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn.

5. De nagelriemen in goede conditie houden

Bij het uitvoeren van huishoudelijke taken of vuil werk is het aangeraden om handschoenen te dragen, dit voorkomt dat je nagelriemen snel uitdrogen.

Om uitdroging van de nagelriemen te voorkomen, is het belangrijk om dagelijks nagelriemolie aan te brengen als bescherming. Daarnaast kan je ook hydraterende handcrème gebruiken.

Het is verstandig om nagelbijten en het afbijten of -trekken van losse velletjes te vermijden.

Volgende lezen

Nagelriemolie
Handcrème

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.