Kunstnagels tijdens de zwangerschap

Kunstnagels tijdens de zwangerschap

1. Mag je kunstnagels dragen tijdens je zwangerschap?

Er zijn geen enkele wetenschappelijke bewijzen die uitwijzen dat het dragen van kunstnagels tijdens de zwangerschap schadelijk is voor je baby. We hebben hierover contact opgenomen met twee gynaecologen van het UZ Leuven die bevestigen dat er geen reden is om kunstnagels tijdens de zwangerschap af te raden.

Er zijn echter situaties waarin het dragen van kunstnagels niet wordt aangeraden. Als de geboorte gepland is via keizersnede, is het bijvoorbeeld belangrijk om de kunstnagels voor de ingreep te verwijderen. Dit komt doordat het voor de anesthesist belangrijk is dat de nagels vrij zijn, zodat er in de operatiekamer een saturatiemeter op de nagels kan geplaatst worden. Dit helpt om het zuurstofgehalte in het bloed te controleren. Bovendien is de kleur van je natuurlijke nagels een goede indicatie van het zuurstofgehalte in je lichaam. Als je nagels bijvoorbeeld witter worden, kan dit erop wijzen dat het zuurstofgehalte in je lichaam daalt. 

2. Mag een nagelstyliste verder werken tijdens haar zwangerschap?

Wat als je zwanger bent? Mag je dan blijven werken als nagelstyliste? Het antwoord is ja, maar het is wel belangrijk om veilig te werk te gaan. Dit is niet alleen belangrijk tijdens de zwangerschap maar ook onder normale omstandigheden.

Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen die je kan nemen om ervoor te zorgen dat je veilig kan werken als nagelstyliste tijdens je zwangerschap. Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je nagelsalon voldoende geventileerd is, met een goed ventilatie systeem en een nagelafzuiging. Dit vermindert de blootstelling aan dampen en stoffen die vrijkomen tijdens het frezen en vermindert de kans op ademhalingsproblemen. 

Als je tijdens het werken plots vermoeidheid, hoofdpijn of ademhalingsproblemen ondervindt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je arts. Dit kan duiden op blootstelling aan schadelijke stoffen en kan gevolgen hebben voor je eigen gezondheid en deze van je baby. Wees ook alert op de producten die je gebruikt en ga eventuele zorgen bespreken met je arts.

3. Waarop moet ik letten bij het aanbrengen van kunstnagels tijdens de zwangerschap?

Als nagelstyliste is het belangrijk om hygiënisch te werk te gaan, zowel tijdens de zwangerschap als in normale omstandigheden. Wanneer je kunstnagels plaatst, is het extra belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen om jezelf en je baby te beschermen. Hieronder vind je enkele tips terug om veilig te werken in je nagelsalon.

  1. Was en ontsmet je handen voor en na elke manicure- of pedicurebehandeling. Dit vermindert de verspreiding van bacteriën en virussen.
  2. Gebruik een vuilnisbak met een zelfsluitende deksel en maak deze enkele keren per dag leeg. Zo voorkom je dat vuil en stof zich ophopen en de hygiëne in gevaar brengen.
  3. Draag bij elke behandeling nitril handschoenen om huidcontact met nagelproducten te minimaliseren. Gooi de handschoenen na elke behandeling weg, gebruik de handschoenen geen meerdere keren na elkaar.
  4. Draag een FFP2 mondmasker tijdens het vijlen van de nagels om zoveel mogelijk stof tegen te houden. Het inademen van stof kan schadelijk zijn voor jezelf als voor je baby. 
  5. Zorg ervoor dat je jouw producten correct sluit om verdampingen te vermijden. Dit vermindert de blootstelling aan schadelijke dampen.

Door deze tips in acht te nemen, kan je veilig werken als nagelstyliste tijdens je zwangerschap en zo je eigen gezondheid als deze van je baby beschermen. Bovendien zorgen deze maatregelen ook voor een hygiënische werkomgeving die voordelig is voor zowel jezelf als je klanten. 

4. Groeien mijn nagels sneller door prenatale vitamines?

Er wordt vaak gezegd dat het innemen van prenatale vitamines helpt bij de nagelgroei tijdens je zwangerschap. Maar in werkelijkheid is het vooral te wijten aan de toename van groeihormonen in je lichaam. 

De negende maand van je zwangerschap is het moment waarop de snelste toename van nagelgroei wordt gemeten. Dit komt omdat de hormoonspiegels op dat moment op hun hoogtepunt zijn. Na jouw bevalling keert je nagelgroei terug naar zijn normale tempo.

Volgende lezen

UV gel
Sjablonen of tips – Welke verlenging methode kiezen?

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.