Kunstnagels bij een persoon met kanker

Kunstnagels bij een persoon met kanker

1. Mogen kunstnagels geplaatst worden bij personen die kanker hebben?

Deze vraag heeft een oncoloog van het Universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel beantwoordt. Een duidelijk antwoord kan ze niet geven, het is afhankelijk van de behandeling die je moet volgen. Indien je chemotherapie nodig hebt is het meestal afgeraden om kunstnagels te dragen. Dit komt doordat het een negatieve invloed heeft op je nagels. Om te weten of je kunstnagels mag dragen tijdens je behandeling is het beter om je oncoloog of je arts te raadplegen. Hieronder gaan we dieper ingaan op de effecten die chemotherapie op je nagels kan hebben en hoe je de schade kan minimaliseren. 

2. Wat kan chemotherapie met je nagels doen?

Chemotherapie heeft een negatieve invloed op je nagels. Je nagels worden brozer, ontkleuren of verkleuren, brokkelen af en ze beginnen te splijten. Deze nagelbeschadigingen zijn niet blijvend, bij stopzetting van de behandeling herstellen de nagels.

Wat kan je doen om zo min mogelijk schade te veroorzaken: 

Je kan op verschillende manieren de nagelschade minimaliseren tijdens chemotherapie. Hieronder gaan we dieper ingaan op hoe je nagelschade kan minimaliseren tijdens chemotherapie.

 • Bij sommige behandelingen zoals: Docetaxel en Taxotere kan nagelbeschadiging of -veranderingen vaker voorkomen. Bij deze behandelingen wordt er meestal voorgesteld om ijswanten te dragen. Hiervoor bestaan er speciale koude wanten die worden aangebracht aan de voeten en de handen. De koude van de wanten zal de bloedvaten van de handen en voeten vernauwen zodat het geneesmiddelen niet tot in je vingertoppen of tenen komt. Dit verminderd de kans op beschadigde nagels.
 • Het beste is om nagelverstevigers te gebruiken van zodra je start met chemotherapie. Dit zal niet voorkomen dat je nagels loslaten maar het zal wel scheuren in de nagelplaat voorkomen. Dit moet je dagelijks aanbrengen, zowel aan je vingernagels als aan je teennagels. Verwijder deze versteviger regelmatig met remover zonder aceton. Nagelverstevigers kan je verkrijgen bij de apotheker. 
 • Draag extra zorg voor je handen, voeten en nagels:
  • Vermijd contacten met irriterende producten. 
  • Zorg ervoor dat je nagels kort zijn om te voorkomen dat je nagels breken en scheuren.
  • Zorg voor een goede hand-, nagel-, en voethygiëne om infecties te voorkomen.
  • Draag handschoenen bij bepaalde activiteiten om verwondingen te voorkomen.

3. Samenvatting

Kunstnagels dragen wanneer je kanker hebt is afhankelijk van de behandeling die je moet volgen. Bij een chemotherapie behandeling is het sterk afgeraden om kunstnagels te dragen. De chemotherapie beschadigd je nagels waardoor kunstnagels niet goed zullen hechten of nog meer beschadiging aanbrengen. Indien je geen chemotherapie moet volgen is het beter om contact op te nemen met je oncoloog of je arts om te weten als je met je behandeling kunstnagels mag dragen.

Volgende lezen

Nagel penselen
Base coat

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.